Szponzorált tartalom

2021.06.03. 09:06

Milyen kerékpárt válasszak?

Nem elegendő csak eldöntenünk, hogy kerékpárt szeretnénk, ennél sokkal több információra van szükségünk az igényeink ismeretében ahhoz, hogy jól válasszunk.

Forrás: pixabay.hu

Ha bemegyünk egy kerékpár szaküzletbe, szinte kivétel nélkül mindenki kétségbeesve nézi a kínálatot. Nem véletlen, hiszen a számtalan méret mellett a kínálat, a típus is egyre szélesebb skálát mutat.

Hol használjuk majd a kerékpárt?

Nincs annál kellemetlenebb, mint kiválasztani a kerékpárt és később rájönni, mégsem arra a terepre tervezték, amire mi használnánk.

Hiszen közel sem mindegy, hogy városba, túrázni, versenyekre vagy különböző mutatványokra szeretnéd használni a kerékpárod.

Városi közlekedés biztonságosan

Amennyiben városi közlekedésre szeretnénk használni, iskolába, munkába járásra, de nem szeretnénk lemondani a túrázás élményeiről sem akkor neked fejlesztették ki a Tracking/Cross kerékpárokat. Ezek voltaképp túrakerékpárok, de aszfaltra is tökéletesek, hiszen az ülés dőlésszöge 45 fokos, így kényelmesen ülhetünk rajta és a városi manővereket is gyorsabb reakcióidővel hajthatjuk végre. Az, hogy a két típus közül melyiket választjuk, a kerékpározási élmény tekintetében olyan mindegy, hiszen mind a kettő a maximális kényelmet biztosítja majd a számunkra. Ami különbséget felfedezhetünk a két típus között, az a Trekkingen található csomagtartó és sárvédő.

Amennyiben a kerékpárt csak a városi aszfalton használjuk, de nem szeretnénk túrázni vele, akkor a választás is rémesen egyszerű, hiszen a City kerékpárok a városi közlekedés minden igényét kielégítik. Nem csak kényelmesek, de csomagtartóval, bevásárlókosárral felszereltek, így valóban mindent megtalálhatunk rajta, amire szükségünk lehet. Többségük 26”-os gumikkal van felszerelve, ami lehetővé teszi az egyenetlen aszfalton való biztonságos haladást. Általában egy vagy három sebességes kivitelben vásárolhatjuk meg őket, de ennél többre nincs is szükségünk a városon belül. A tökéletes láthatóság érdekében dinamós vagy agydinamós lámpák között választhatunk. Ennek köszönhetően hosszú évekig nem kell foglalkoznunk a lámpák kérdésével. Ülése pedig 60 és 90 fok között kényelemre szabható, így igény szerint biztosítja a kényelmes és megbízható haladást.

Fitness kerékpár a tudatos életmód jegyében

Ahogy nő a sportolás iránti igény, úgy válik egyre kedveltebbé a Fitness kerékpárok. Nem véletlen, hiszen meglepően könnyű vázzal rendelkeznek, széles gumijai pedig az egyébként is ajánlott országúti közlekedésben nyújtanak tökéletes élményt.

Állítható ülése lehetővé teszi, hogy hosszú kerékpárút megtétele után is kényelmesen tudjunk haladni.

Semmi komoly, csak ugratni szeretnénk

Számtalanszor hallhatjuk ezt a tinédzserek körében, nem véletlen. Ma már megannyi trükk, ugratás és mutatvány végrehajtható egy erre fejlesztett kerékpárral. Épp ezért a trükkök szerelmeseinek a Dirk/street kerékpárok több, mint ideálisak lehetnek. Vásárlás előtt fontos észben tartanunk, hogy ezek a kerékpárok városi közlekedésre alkalmatlanok, hiszen sem a vázkialakítása, sem az alacsony ülésmagassága nem teszi lehetővé a biztonságos városi közlekedést.

Közel ugyanebbe a kategóriába tartozik a BMX kerékpár is, ami nem véletlenül maradhatott piacvezető az elmúlt évtizedek alatt. Mind a vázkialakítása, mind az irányíthatósága messze lehetővé teszi, hogy aszfalt úton is használhassuk – igaz rövidebb távokra – és szemet képráztató mutatványokat végezhessünk el általunk.

Ugyanígy nem vitatható el az MTB, azaz a mindenki által ismert Mountain Bike kerékpár egyeduralkodása sem. Ma már nem csak a fiatal korosztály használja ezt a hegyi túrákra kifejlesztett kerékpárt, hiszen aki egyszer kipróbálja, tudja, számtalan helyzetre tökéletesen használható. Nem véletlen, hogy városban is egyre többet látjuk, hiszen könnyen irányítható, sebességfokozatai pedig lehetővé teszik, hogy emelkedőn is könnyűszerrel kerékpározhassunk.

A kerékpár vásárlásával azonban még nem ért véget a vásárlás

A biztonság ma sem elhanyagolható. Függetlenül attól, milyen kerékpárt vásárlunk, hol használjuk, minden esetben fontos a kiegészítőket is beszerezni. Ilyen a bukósisak, a csengő és egyéb akár ruházati kiegészítő is, ami az esetleges esés következtében megóv bennünket a komolyabb vagy kellemetlenebb sérülésektől.

Persze nem utolsó szempont a kerékpár védelme sem. Akár nagyvárosban, akár kisebb falvakban szeretnénk használni a kerékpárt, fontos tudnunk, hogy a kerékpárunk védelme a lopás ellen, a mi feladatunk.

Épp ezért érdemes biztonságos kerékbilincset vásárolni, hogy ha le kell tenned, ezt biztonságban megtehesd. Valamint azon sem árt elgondolkodni, különösen egy nagyobb érték esetén, hogy biztosítást köss a kerékpárra, ezzel önmagad is biztosítod, ha esetleg lopás vagy a városon belüli sérülés előfordulna.

Mindent összevetve a kerékpár vásárlása nem bonyolult feladat. Azt azonban mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy milyen célra szeretnénk használni. Ha ezt, mint a legfontosabb kérdést tisztáztuk, biztosan találunk olyan kerékpárt, ami hosszú időn keresztül örömet okoz majd nekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában