Fényvédők

2021.06.20. 07:00

Naptejek és -olajok: figyeljük a vízállóságot, az UV-védelmet!

Itt a nyár, azonban nincs mindenki tisztában azzal, hogy milyen fontos a fényvédők használata. Sokan még a krémes vagy olajos állagú termékek használói közül is bizonytalanok, hogy milyen faktorszámú fényvédőt érdemes használni.

Polgár Patrícia

Fotó: Shutterstock

A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ közösségi oldalán megjelentetett bejegyzésében a faktorszámról találhat hasznos információt az olvasó. Mint írják, a fényvédelem alapja a tudatosság, a megfelelő ruházat és a különböző fényvédőszerek hangsúlyozottan tudatos használata. – Utóbbiak esetében viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mennyit kenünk magunkra, mert hamis biztonságérzetünk miatt könynyen meggondolatlanná válhatunk, aminek persze kellemetlen következményei lehetnek – írják.

A fényvédőszerekkel kapcsolatosan megosztották az egyik legfontosabb információt, amely az úgynevezett faktorszámmal, azaz SPF-fel (sun protecting factor) kapcsolatos. Az UV-B sugarakkal szemben védelmet nyújtó napvédőfaktor mértékét számokkal jelölik, ami azt mutatja, hogy az adott termék milyen mértékben képes késleltetni a bőrpír vagy leégés kialakulását a nem fényvédett bőrhöz képest. Tehát ha valaki 20-as fakorszámú készítményt használ, akkor enynyiszer több ideig tartózkodhat a napon bőrpír kialakulása nélkül, de csak abban az esetben, ha a készítményt megfelelő mennyiségben és vastagságban keni a bőrre. Ez egy átlagos felnőtt ember esetében nagyjából 30 ml-t jelent alkalmanként.

Vásárláskor érdemes még figyelni a készítmény UV-A sugár elleni védelmi szintjére és a vízállóságára is.

Kiemelt képünkön: Fényvédőszer használata mellett is érdemes a mértékletességre törekedni napozáskor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában