Szponzorált tartalom

2021.06.01. 14:22

Négyévszakos gumi és téli gumi: melyiket válasszuk?

Az időjárás minden évben újabb meglepetésekkel készül, egyre többször beszélünk esőről, mint hóról, és a nyári kánikulák is elmaradnak. Vajon ez azt jelenti, hogy végre eljött a négyévszakos gumik ideje? Nézzük!

Tényleg annyira fontos a csere?

Azt minden vezető tudja, hogy amikor huzamosan hét fok alá csökken a hőmérséklet, akkor a nyári gumi rideggé válik, és sokkal nagyobb az esélye a csúszásnak és a baleseteknek. Ugyanez elmondható a téli gumiról, csak itt éppen 7 fok feletti időről beszélhetünk. Ilyenkor az abroncs elkezd kopni, miközben a biztonságos közlekedésből is sokat veszít. Ez azt jelenti, hogy mindenki évente kétszer felkeresi a szervizet, és lecseréli az abroncsokat. Szinte mindenki!

A négyévszakos gumi úgy lett kialakítva, hogy a futófelülete közelebb álljon a nyárihoz, azonban a vegyületét tekintve a kettő közé kerüljön. Innentől kezdve a hideg és meleg hónapok során is használható, tehát nem kell szervizbe rohanni a csere miatt, vagy legalábbis nem mindenkinek. Persze, mielőtt elrohannánk vásárolni egy garnitúra gumit, érdemes kicsit utána nézni, hogy kiknek ajánlott igazán.

Mit mondanak a tesztek?

A gumiabroncsakciok.hu oldal szerint érdemes figyelembe venni a különböző tesztek eredményeit is. Az ADAC tesztek Európa legnagyobb klubja által készülnek el, ahol minden évben több abroncsot vizsgálnak meg. A pontozás konkrét és fontos szempontok alapján történik, figyelik az irányíthatóságot, és ellenőrzik a gumi tulajdonságát vizes és száraz úton. Azonban minden egyes év bizonyítja, hogy tökéletes abroncs egyszerűen nem létezik!

Lehet, hogy egy márka nagyon jól teljesít a havas körülmények között, azonban kevésbé lesz jó a száraz úton és fordítva. Tavaly több nagy név is megjelent a listán, mint például a Continental AllSeasonContact vagy az Uniroyal AllSeasonExpert 2. Utóbbi például kifejezetten jó eredményeket ért el a nedves utakon, azonban lényegesen gyengébben teljesített a szárazon. Ha azonban arra gondolunk, hogy nem Anglia esős övezetében élünk, akkor lehet, hogy inkább másik lehetőség után nézünk.

A tavalyi nyertesek a Bridgestone Weather Controll A005 és a Michelin CrissClimate + abroncsok lettek. Nem véletlen, hogy nagy márkákat találunk a lista élén, mivel nekik van elegendő technológiai tudásuk és pénzük ahhoz, hogy folyamatosan fejlesszék az abroncsaikat, azonban még így sem beszélhetünk tökéletes eredményről. Mind a két márka nagyszerűen teljesített száraz és nedves utakon, azonban a havas körülmények között kicsit lemaradtak a többitől. Ez mind azt bizonyítja, hogy a legnagyobb prémium márkák sem tudnak száz százalékig tökéletes eredményt produkálni.

Melyiket válasszuk?

Akkor melyiket válasszuk? Hát ez attól függ, hogy hol akarunk vezetni. Ha egy nagy városban élünk, és szinte sosem megyünk ki a főútra, akkor nyugodtan válasszuk a négyévszakos abroncsokat és a spórolást. De ha olyan helyen élünk, ahol faluról falura kell mennünk, esetleg a munkánkból adódóan gyakran kell hosszabb utakat megtennünk, akkor jobb, ha mindig évszak szerint választunk. Ezáltal nem spóroljuk meg a gumik árát, de biztosan eljutunk az úti célunkig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában