Támogatott tartalom

2021.06.21. 20:00

Németh Lajos huszonkét alkalmazott mellett családias céget épít

Útépítés és útfelújítás a Németh Térburkoló Útépítő és Építőipari Kft. fő profilja. A szakértelem már az alapításkor adott volt. Az 1997 óta eltelt több mint két évtizedben szert tettek rengeteg tapasztalatra és az összes gépre, ami munkájukhoz szükséges. Németh Lajos tulajdonos-ügyvezető a siker kovácsa, fiai viszik tovább a családi vállalkozást. Vasvári irodájukban beszélgettünk.

Vas Népe

20210427 Németh aszfalt, Németh Lajos, Vasvár, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Hogyan telt eddig a napja?

Reggel a Magyar falu program útpályázataival foglalkoztam. Harmincöt-negyven település pályázatait készítjük elő a költségvetéssel, a műszaki tartalommal. A Belügyminisztérium belterületi utak, járdák, hidak felújítására kiírt pályázatai is adnak munkát. Az év 12 hónapjából legalább hármat a pályázatokkal töltünk. Utána Vasvár polgármesterével tárgyaltam: kinőttük a telephelyünket, területet keresünk. Körmendre autóztam ebéd után útátadásra: a Rába-töltés alatti utak kialakítását célzó fejlesztések közül végeztünk eggyel. Délután aztán az irodában dolgozom újra.

Jó nevük van a szakmában. Melyek a paraméterei az évek alatt egyre fejlődő vállalkozásnak?

Huszonkét embert foglalkoztatunk, adminisztratív területen hárman dolgoznak, a többiek fizikai munkát végeznek. Az évek alatt egyre bővült a gépparkunk, most teljes a paletta útépítésben használt munkagépekből. Minden rendelkezésre áll: hengerek a legkisebbtől a legnagyobbig, nagy teljesítményű bobcat, forgókotrók, aszfaltmarók, nyerges szerelvények, négy aszfaltterítőgép, nehézgépszállító tréler – a legnagyobb tizenegy és fél méterig szélesíthető (ez már autópályára való), dömperek, brigádautók – és még nem teljes a lista. Nem kell bérelnünk szállítójárművet és gépet se.

Így képzelte, amikor önálló vállalkozásba kezdett?

Teljes mértékben. A Savaria középiskolában végeztem Szombathelyen, a körmendi műszaki ktsz. után évekig a közútnál, a volt KPM Közúti Igazgatóságnál dolgoztam szállításvezetőként és gépláncvezetőként – ott is a kivitelezésekkel foglalkoztam. A szakmai alapokat a közútnál szereztem, negyvenévesen ambícióval és energiával telve úgy gondolkodtam, megpróbálom az önálló vállalkozást. A kezdeti nehézségek után azzal tudtunk növekedni, hogy kinyílt az út az önkormányzati szektorba. Ehhez referenciákra volt szükség: az első önkormányzati útfelújítások vitték a hírünket. Bizalommal voltak irántunk a településvezetők. Korrekt, minőségi munkát végeztünk határidőre fiatal gépparkkal – a piacon ezzel lehet életben maradni. Mostanra talán kimondható: ismertek és elismertek vagyunk. Minden nyertes pályázatnak nagyon örülünk. Oszkóban például most állunk neki egy nagyobb volumenű csapadék- és belvízelvezető csatornarendszer-projektnek. Az pedig a legnagyobb elismerés, ha egy műszaki átadáson magas szinten említik a munkánkat. A koronavírus-járvány miatt sem álltunk meg: egyedülálló módon az idén január 10-én elkezdtünk dolgozni, március elején már aszfaltoztunk Jákon. Annyi szerződést kötöttünk, hogy januárban erre az évre már nem is tudtunk munkát vállalni.

Mindkét fia a vállalkozásban dolgozik. Volt-e más választásuk?

A fiaimat gyerekkoruk óta vittem magammal az útépítésekre. Kezdettől szívesen jöttek, nemegyszer órabért kaptak a munkájukért. Magától értetődő volt, hogy milyen tanulmányokat folytatnak, hogy a szükséges vizsgákat letegyék, hogy itt dolgozzanak. Mindketten építésvezetők, teljesen önállóak. A vállalkozásunk így családias maradt. Összetartó és állandó csapat a miénk, megbecsülöm a munkatársaimat is.

Van-e még út felfelé?

Menetelhetünk még feljebb, nem tudom megjósolni, hol a határ. Kezdettől folyamatosan nyereségesek voltunk, stabil lábakon áll a cég, és folyamatos a fejlődés. Maradéktalanul elégedett vagyok.

Kiemelt képünkön: Németh Lajos a vasvári telephelyen. Munkáik 95 százaléka önkormányzati útfelújítás, a maradék 5 százalékot a közületeknek végzett munkák teszik ki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában