együtt sülve-főve

2021.07.17. 07:00

Fogyjunk a könnyed cukkinivel! – Mutatunk néhány változatosan elkészíthető nyári ételt

A cukkini az egyik legegészségesebb zöldségünk, ráadásul egy darab mindössze 20-30 kalóriát tartalmaz. Vidos Máriót, a Hotel Írottkő séfjét kértük meg, hogy mutasson néhány elkészítési módot.

Tersztyánszky Krisztina

Cukkiniburger

Hozzávalók négy személyre a cukkinipogácsához: 2 közepes cukkini, 10 deka liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só és bors ízlés szerint, esetleg kapor. A hamburgerzsemléhez: 40 deka liszt, 1 kávéskanál só, 3 deka cukor, 1 tojás, 15 deka puha vaj, 180 gramm natúr joghurt, 1 tojás a kenéshez, 1 evőkanál szezámmag a tetejére. A hamburgerzsemléhez az összes hozzávalót öszszedolgozzuk egy homogén masszává, lefedve fél órára hagyjuk pihenni. Ha letelt az idő, 200 grammos zsemléket formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, majd megint hagyjuk fél órát kelni. Sütés előtt kenjük meg a tetejét tojással és szórjuk meg szezámmaggal. A sütőben 170180 fokon 15-20 percig süssük. A cukkinipogácsához a cuk kiniket reszeljük le nagy lyukú reszelőn, sózzuk, és tíz percre tegyük félre. Utána a kiengedett vizet nyomjuk ki belőle, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, mehet hozzá a tojás, az aprított fokhagyma és a liszt. A pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsiben 170 fokon 18 perc alatt készre sütjük. De megsüthetjük serpenyőben is kevés olajon. Állítsuk össze a burgert: tehetünk bele friss salátát maj onézzel bekeverve, vagy süthetünk hozzá pár szelet bacont, de még tükörtojást is süthetünk a cukkinipogácsánk tetejére. Egy dolog egészen biztos: hús nélkül is finom a burger.

Mediterrán és töltött

Hozzávalók négy személyre: 1 közepes vöröshagyma, három evőkanál olívaolaj, öt

gerezd fokhagyma, 40 deka darált marha- vagy sertéshús, 60 deka konzervparadicsom, 1 kápia paprika, só ízlés szerint,

bors ízlés szerint, 1 jó marék friss bazsalikom, 1 csokor friss oregánó, 3 deka parmezánsajt, 40 deka mozzarella, 4 nagy cukkini. Az olajon futtassuk meg a finomra vágott vöröshagymát és az apróra vágott paprikát. Adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Pirítsuk le, a fokhagymát is adjuk hozzá, és öntsük rá a paradicsomot. Sózzuk, főzzük pár percig, amíg besűrűsödik. Végül szórjuk bele a bazsalikomot és az oregánót. A cukkini végét vágjuk le, szeljük ketté, kaparjuk ki a belsejét. Töltsük bele a ragut, reszeljünk rá parmezánt és mozzarellát. Előmelegített sütőben süssük addig, amíg megpirul a sajt a tetején.

Cukkinis rakott penne

Hozzávalók négy személyre: 30 deka penne tészta, 2 cukkini, 2 dl tejföl, 2 tojás, 1 tömlős krémsajt, só ízlés szerint, 1 nagy csokor kapor, 10 koktélparadicsom, 5 deka vaj, 1 teáskanál olaj. A cukkinit lereszeljük, megsózzuk, közben egy lábasban vizet forralunk, teszünk bele sót, egy teáskanálnyi olajat, és kifőzzük a tésztát. A lecsepegtetett tésztát kivajazott tepsibe rakjuk, a tetejére rátesszük a cukkinit, megszórjuk apróra vágott kaporral. A tojást a tejföllel és a krémsajttal elk everjük, teszünk bele kaprot, és nyakon öntjük a cukkinit. A tetejére néhány szelet koktélparadicsomot helyezünk, és forró sütőbe tesszük, 180 fokon húsz percre.

Kiemelt képen: A cukkiniburgerből nem hiányzik a hús

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában