Tipp

2021.07.24. 07:00

Olajjal az ujjlenyomatok és a vízkő ellen

Nemcsak a kisgyermekes családoknak érdemes otthon babaolajat tartaniuk, a háztartásban is hasznát vehetjük a hidratáló szernek. Jusson eszünkbe takarításkor, házi gyurma készítésekor vagy amikor nem bírunk a beragadt cipzárral.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

A mosogatótálcát érdemes rendszeresen babaolajjal takarítani: nemcsak a baktériumokat tünteti el, de cseppmentessé és fényessé is varázsolja azt. A legegyszerűbb, ha egy mikroszálas törlőkendőre cseppentünk belőle, és a mosogatás végeztével áttöröljük vele a tálcát. Így a vízcseppek is később látszódnak majd meg a felületen. Hasonló módszerrel rendben tarthatjuk a nemesacél háztartási készülékeket is. A makacsabb szennyeződéseket érdemes előzőleg letakarítani, a babaolajat csak ezután kenjük rá.

További előnye, hogy kevésbé látszódnak majd meg az ujjlenyomatok a hűtőn, mosogatógépen, tűzhelyen. A fürdőszobában is felvehetjük a harcot a babaolajjal a vízkő ellen. A csapokat, a zuhanyzó falát, a zuhanyrózsát kenjük be babaolajjal, néhány percig hagyjuk hatni, majd töröljük őket szárazra. Az így kapott rétegnek köszönhetően lepereg majd a víz a felületekről. A házi gyurmának is fontos összetevője ez a szer: két csészényi liszthez és félcsészényi sóhoz adjunk négy teáskanál borkősavat, majd keverjünk hozzá két csésze vizet és két evőkanál babaolajat, végül pedig ételfestéket a kívánt színben.

A tűzön addig keverjük a hozzávalókat, míg össze nem állnak. Lehetőleg jól zárható edényben tároljuk. Természetes szobaillatosító is készíthető babaolajból: szűk szájú vázába töltsünk belőle egy keveset, majd csepegtessünk bele illóolajat, a jobb hatás kedvéért akár néhány hurkapálcikát is állíthatunk bele. A gyerekek ragasztós tetoválásait is könnyen eltávolíthatjuk babaolajjal, a festékfoltokat is kiszedi a ruhákból, és nem utolsósorban elbánik a beragadt cipzárral is.

Kiemelt képünkön: Természetes szobaillatosító is készíthető babaolajból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában