Tanulósarok

2021.08.22. 07:00

Hova kerüljön az íróasztal, milyen legyen a gyerek széke, hogyan tároljuk a tanszereket?

Két hét múlva újra becsengetnek az iskolákban. A nyári szünetből hátralévő napokat használjuk ki a gyerekszoba rendbetételére: szanálásra, rendszerezésre, a tanulósarok kialakítására, felfrissítésére. Ideális elrendezés esetén a játékok és a tankönyvek jól megférnek egymás mellett.

Cseh-Egyed Bernadett

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Shutterstock

Aranyszabály, hogy a gyermek íróasztalának állandó helye legyen. A legjobb, ha a saját szobájában alakítunk ki erre a célra egy csendes zugot, de ha a körülmények és a családi szokások úgy kívánják, a nappali vagy az étkező egy nyugodt sarka is megfelelő. A lényeg, hogy ezen a helyen semmi ne vonja el a figyelmet a tanulásról, legyen azonban barátságos és inspiráló, ahova a gyermek még az iskolapadban eltöltött hosszú órák után is szívesen leül. Nagyon fontos az is, hogy megfelelő fényviszonyokat teremtsünk, mert ellenkező esetben a szem elfárad, a fej megfájdulhat, és hosszú távon látásromlás is bekövetkezhet.

Az olvasólámpa lehet állítható magasságú, forgatható fejű, asztali, csíptetős és fali. Számos méretben, színben, formában beszerezhetőek, nem árt, ha illik az enteriőrbe, de ezúttal fontosabb, hogy megfelelő erősségben és szögben érje a munkafelületet, hogy a gyerek keze írás közben se vessen árnyékot. Ideális esetben tehát jobbkezeseknél 60-70 fokos szögben szemből vagy balról, míg balkezeseknél éppen fordítva érkezik a fény az asztalra.

Az íróasztal kiválasztásánál érdemes több szempontot figyelembe venni. Természetesen igazodni kell a hely adottságaihoz, de vegyük figyelembe azt is, hogy elférjenek rajta a tanszerek, néhány mappa és esetleg egy monitor vagy laptop. Magassága pedig akkor megfelelő, ha az asztallap megtámasztja az alkart és egyenes derékkal ül mellette a gyermek. A zárható fiókokkal, szekrényekkel felszerelt darabok előnye, hogy sok hasznos rakodófelületet biztosítanak és valamennyi nagyobb bútorboltban, áruházban beszerezhetőek.

Elhelyezhetünk a szobában egy kis táblát is, ahova akár jegyzeteket készíthet a gyermek Illusztráció: Shutterstock

Kis méretű helyiségbe, radiátor fölé, ablak elé jó megoldás az is, ha a munkafelületet konzolokkal a falra szereljük, vagy állítható lábakat kapnak. Jól illik ez a megoldás a modern helyiségekbe, ez esetben azonban külön gondoskodni kell tárolófelületről: a polcokon kosarakba, mappákba rendezhetjük a könyveket, füzeteket, és praktikusak a gurulós konténerek is, amelyek egyúttal az éjjeliszekrény vagy a dohányzóasztal szerepét is betölthetik a szobában.

Ugyanilyen fontos a megfelelő szék kiválasztása is. A helyes testtartás érdekében a gyermek tudjon hátracsúszni a széktámláig, talpa pedig érjen le a földre. Ezért praktikusak az állítható székek, amelyek magassága a gyerek növekedésével együtt változtatható.

A kiegészítőkkel, apróságokkal személyessé varázsolhatjuk a teret, legyen az egy vidám ceruzatartó, szőnyeg a szék alá vagy a kedvenc mesehőssel díszített mappa. Mutatós és egyben hasznos is, ha az asztal közelébe mágneses vagy parafa táblát állítunk, akasztunk, amelyre gyermekünk kitűzheti alkotásait, a legfontosabb teendők listáját, órarendjét.

A játékok miatt már alapból is rengeteg tárolóra van szükség, azonban az iskolaszerek miatt még több kell. Ha helyszűkében vagyunk, használjuk ki az ágy alatti, esetleg a szekrény fölötti teret – a ládák, dobozok kosarak, kihúzható tárolók segítenek kategorizálni és rendet tartani. Már amennyire ez egy gyerekszobában lehetséges.

Kiemelt képünkön: Az asztal magassága akkor megfelelő, ha az asztallap megtámasztja az alkart és egyenes derékkal ül mellette a diák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában