szép otthon

2021.09.18. 07:00

Mutatunk pár tippet, hogyan varázsolhatjuk kertünket ősszel is szemet gyönyörködtetővé

A hűvösebb hónapokban sem kell lemondanunk a szemet gyönyörködtető, színpompázó kertről, számos őszi, virágzó növény közül válogathatunk. Előnyük, hogy többségük a balkonon, erkélyen ládába ültetve is jól érzi magát.

VN

A késő nyár és a kora ősz jellegzetes dísznövénye a napfényvirág. Általában 70–120 centiméter magasra nő, könnyen felismerhető fészekvirágzatáról, melynek szirmai lefelé állnak, lándzsa alakú levelei pedig sötétzöldek. Bátran ültethetjük világos, napos helyre. Talajjal szemben nincsenek különleges igényei, de a földjét érdemes folyamatosan nedvesen tartani.

A krizantém az egyik legnépszerűbb őszi növény. Több ezer fajta közül választhatunk: kapható sárga, fehér, narancssárga, piros, rózsaszín, barna, liláskék virágú. Jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültessük, napos, esetleg félárnyékos helyre. Legnagyobb előnye, hogy szeptembertől egészen novemberig virágzik, de ennek érdekében az elnyílt virágokat érdemes rendszeresen eltávolítani.

A krizantémhoz hasonlóan a szellőrózsa is ültethető kertbe, cserépbe és balkonládába. Ideális választás továbbá szik

lakertbe, és mivel akár 20–30 centiméterre is megnőhet, tehetjük szegélyek mellé vagy nagyobb ágyások széléhez is.

Nincs olyan hely, ahol ne mutatna jól az árvácska. Gondozása egyszerű, az őszi hűvöst jobban kedveli, mint a

meleget, ezért akkor is színt hoz otthonunkba, amikor más növény már elvirágzik. Számtalan színváltozata létezik, nagyméretű virágai selymes felületűek, levelei fogazott szélűek.

A világos vagy félárnyékos helyet kedveli, a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talaj a legmegfelelőbb számára. Mérsékelt öntözést igényel. Már szeptember elejétől ültethető a csarab. Napos, félárnyékos helyet válasszunk számára, a töveket pedig 15–20 centiméter távolságra helyezzük el egymástól. A savanyú virágföld a legideálisabb számára, egyébként nem túl igényes a gondozása. Amíg elég magas a nappali hőmérséklet érdemes mérsékelten rendszeresen öntözni.

Kiemelt képen: A krizantém az egyik legnépszerűbb őszi növény. Több ezer fajta közül választhatunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában