Karrier

2021.11.06. 20:00

A feltétlen bizalomra törekszik – Pesti Veronika anyakönyvvezetőként és szertartásvezetőként is tevékenykedik

Pesti Veronika főállásban igazgatási főelőadó, de anyakönyvvezetőként és szertartásvezetőként részese a házasulandó párok nagy napjának is.

Tóth Judit

Először is érdemes tisztázni, hogy mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között. Előbbi hivatali személy, tevékenységét törvények és jogszabályok határozzák meg. A szertartásvezető ezzel szemben szolgáltató, aki egy szimbolikus szertartást tart, hiszen a párok többsége ekkorra már túl van a hivatalos és törvényes házasságkötésen. Ez a ceremónia kényelmesebb, kötetlenebb.

Nincs időhöz és helyhez kötve, meg lehet tartani erdőben, vízparton, vonaton, hídon, hőlégballonban vagy szakadék szélén állva. Fényes nappal és csillagos ég alatt is. Pesti Veronika első hivatalos esküvőjét 2007 márciusában vezette, mostanra már 235 ceremóniánál jár. 2018 szeptemberében volt a századik esküvője, ezután gyakorlatilag két év alatt duplázta meg a számokat. – Az elmúlt 10-15 esztendő nagy változásokat hozott esküvők tekintetében. Igazi iparággá szerveződtek a szolgáltatók.

A szezon májustól októberig tart, de van egy kis eltolódás az ősz irányába, mivel a május még kiszámíthatatlan időjárás szempontjából. Régen népszerűek voltak a téli esküvők, ezeknek is megvolt a maga varázsa – mondja Vera. Az ok egyszerű: az emberek télen értek rá a legjobban, amikor befejeződtek a munkák a földeken. A párok tiszteletben tartják a hagyományokat, ugyanakkor megvannak a trendek, amelyek többsége nyugatról jön. Nem ördögtől való ez – hangsúlyozza Vera. A menyasszonyok saját ízlésüknek megfelelően választanak.

Van, aki a hercegnő stílusra esküszik, mások a sellő fazonra, de ugye nem vagyunk egyformák. Színeket tekintve többségében a fehér a nyerő, emellett sokan választják az ekrüt, de volt már bordó ruhás menyasszonya is. Huszonnyolc év feletti párból van a legtöbb, de vannak ötvenen túli újraházasodók is, elvétve pedig egyegy pár a húszas évei elején. – A szertartás előtt kikérdezem a párokat, mert mindenkinek személyre szabott beszédet írok. A feltétlen bizalomra törekszem. Fontos, hogy a párok megnyíljanak előttem és elmondják a saját sztorijukat. Vera nem tud beszámolni extrém szertartási helyszínről, de vannak személyes kedvencei, például a felsőcsatári és a nádasd-németfalusi szőlőhegy.

Utóbbi két esküvője kastélyban volt, egyik a vasszécsenyi Ó-Ebergényiben, a másik az Új-Ebergényiben. Itt zárult a szezon, most jön egy kis szünet, aztán tavasszal ismét indul az esküvői láz.

Kiemelt képünkön: Már több mint 200 ceremóniát vezetett Pesti Veronika

Ezek is érdekelhetik