Felmérés

2021.11.21. 07:00

A legtöbben óvjuk a Földet

KÖRKÉP A magyarok 99 százaléka állítja, hogy tesz a Földért a mindennapokban – derül ki az egyik vezető hazai biztosító októberi felméréséből.

Polgár Patrícia

A nem reprezentatív kutatás eredményei szerint a klímaváltozástól félünk legjobban (38 százalék), míg a válaszadók 30 százaléka a gazdasági, pénzügyi nehézségektől tart leginkább. Ez olyannyira igaz, hogy a kérdőívet kitöltők 66 százaléka a klímaváltozást lassító intézkedéseket fontosabbnak tartja a Covid gazdasági következményeit mérséklőknél.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a legtöbben legalább négyféle aktivitást végeznek rendszeresen a Földért. Az 57-75 éves korosztály a legaktívabb e tekintetben. Bevallásuk szerint ők ötféle környezettudatos tevékenységet is végeznek a saját háztartásukban. Köztük és az 56-41 éves korosztály között vannak olyanok is, akik semmit nem tesznek a környezetért, míg a 40-25, valamint a 12-24 évesek mind folytatnak valamilyen zöld aktivitást. Leginkább energiatakarékossággal, például a LED izzók használatával, a legalacsonyabb hőfokon történő mosással, a használaton kívüli telefontöltő kihúzásával járulnak hozzá Földünk megóvásához. Ezt követi az újrahasznosítás, illetve a víztakarékosság. Kicsit kevesebben igyekeznek csökkenteni a vásárlás során keletkező hulladék mennyiségét, néhányan pedig a papírmentesség jegyében elektronikusan fizetik be számláikat.

A legkevésbé elterjedt környezettudatos háztartási tevékenységek a zöld eszközök, például sütőpapír helyett szilikonlap, folpack helyett méhviaszos kendő, papírszalvéta helyett textil szalvéta, és környezetbarát tisztítószerek használata; illetve az eldobható higiéniai kellékek kiiktatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában