Ilyen volt

2024.05.08. 16:15

Vasi történelemtanárt kérdeztünk az érettségiről: diákbarát, megoldható volt a feladatsor

Ahogy arról beszámoltunk, a történelemmel folytatódott szerdán az írásbeli érettségi. Középszinten három, emelt szinten négy órán keresztül írták a diákok.

Tóth Katalin

őczi Balázsnak Dobos Ildikó Mária Veronika nővér osztotta ki a feladatlapot

Fotó: Szendi Péter

Középszinten a 12 rövid feladat megoldása után következett a kifejtendő rész, az esszéírás. Egy rövid és egy hosszú esszét kellett írniuk négy téma közül kettőt kiválasztva úgy, hogy az egyik az egyik egyetemes, a másik pedig magyar történelemre vonatkozzon, az egyik az ókortól 1849-ig tartó szakasz eseménye legyen, a másik pedig az 1849-től napjainkig tartó időszaké. Az angol alkotmányos monarchia vagy a 2. világháború kirobbanása rövid esszéként, az Erdélyi Fejedelemség vagy a rendszerváltoztatás gazdasági eredményei hosszú esszéként szerepeltek az idei feladatokban. 

Nagy Szilvia Andrea nővér, a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Gimnázium igazgatóhelyettese, történelem, angol nyelv és hittan szakos tanára diákbarátnak mondta a középszintű érettségit. 

– Megoldható volt a feladatsor, a kompetenciákra épített: szükség volt a szövegértésre, a diákok térképhasználati készségére, logikai érzékére, forráselemzésére. Nehézségként jelentkezhetett az első résznél a Horthy-korszakra vonatkozó feladat, a többinél a térképek, források, képi anyag alapján jól boldogulhattak a végzősök.

Kapcsolódó:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában