Gondozás

2021.11.21. 07:00

Kedveli a sok fényt, a huzatot azonban nehezen viseli a mikulásvirág

Ma már többféle méretben és a klasszikus piroson kívül más színekben is kapható mikulásvirág.

Vas Népe

20201125 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Mikulásvirág illusztráció.

Fotó: MW

A Közép-Amerikából, Mexikóból származó növény vonz­erejét elsősorban a virágzása idején megjelenő színes felleveleinek köszönheti, melyek ideális körülmények és megfelelő gondozás mellett akár 3–4 hónapig is mutatósak maradnak. A mikulásvirág a kutyatejfélékhez tartozik, Európába körülbelül száz éve került, de az 1960-as évek elején még magas növésű cserjeként ismerték, amelyet nehéz volt lakásban tartani. A ma kapható nemesített fajták nemcsak kisebbek, de dekoratívabbak és ellenállóbbak is.

Amíg hazavisszük, öltöztessük fel!

A szakemberek azt javasolják, a mikulásvirág gondozását még az előtt kell elkezdeni, hogy hazahoznánk a növényt. Csak olyan példányt vásároljunk meg, amelynek nincs eláztatva a földje, nem ráncosak és szárazak a levelei. Mivel nagyon érzékeny a hőmérséklet-változásra, célszerű újságpapírba csomagolva hazavinni. Nem szereti a hideget, a téli hónapokban szoba­növényként tartható, cserépben nevelhető. Nyáron árnyékos helyen a szabadban is jól érzi magát. Megfelelő gondozás mellett novembertől februárig virágzik, és mintegy 10–60 centire nő meg. Apró, sárga virága illatmentes, valójában fellevelei miatt mutatós és vált a karácsonyi ünnepkör ma már szinte kötelező elemévé.

Tartsuk két mérettel nagyobb kaspóban!

A mikulásvirágnak gondosan válasszunk helyet: a túl meleget sem kedveli, lehetőleg a radiátortól távol, fényigényes és huzatmentes helyre tegyük. Szereti ugyan a vizet, és jó, ha a földje mindig nedves, de nehezen tűri a túlöntözést. A mészmentes, lágy vizet szereti, időnként tehetünk az öntözővízhez pár csepp tápoldatot vagy ecetet is. Érdemes a szükségesnél két mérettel nagyobb kaspóban tartani, hogy gyökerei kellőképpen lélegezni tudjanak. Meghálálja a párás környezetet, az agyag­granulátumot, a kavicságyat és a kézi párásítást.

Mérgező növény, de mégsem?

Több évtizede úgy él a köztudatban, hogy a növény tejnedve mérgező, pedig több tudományos kutatás is bebizonyította, toxikus tulajdonságokkal nem rendelkezik. Nagy mennyiségben elfogyasztva azonban kutyáknál és macskáknál gyomorbántalmakat okozhat.

Éjszakára szekrénybe vele!

Sokan minden szezonban új mikulásvirágot vásárolnak, pedig könnyen átteleltethető. Miután elvirágzott, hagyjuk pihenni a növényt: 10 Celsius-­fok körüli hőmérsékleten mérsékelten öntözzük. Teljesen természetes, hogy ilyenkor eldobálja a leveleit, az új hajtások várhatóan májusban bújnak ki. Ekkortól újra rendszeresen öntözzük, és nyár elején vágjuk vissza. A levágott hajtásokat vízben vagy nedves homokban gyökereztethetjük, magról való szaporítása azonban nagyon nehéz.

Az alábbi praktika azonban megér egy próbát: ha szeretnénk, hogy mikulásvirágunk színe sokáig megőrizze az élénk, vörös árnyalatot, éjszakára tegyük a szekrénybe, vagy tegyünk rá kartondobozt.

Kiemelt képünkön: Eredetileg nagyra növő cserje volt a népszerű mikulásvirág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában