Kijáró

2022.11.16. 07:00

Bécsben már báloznak - A Covid-szünet után jelentősen megnőtt az érdeklődés

Szimbolikus időpontban, november 11-én 11 óra 11 perckor a tánciskolák hagyományos francia négyesével (quadrille) kezdődött el Bécsben a báli szezon, amit nagy érdeklődés övez.

Horváth László

A bécsi operabál jótékonysági célokat is szolgál

Forrás: orf.at

A Bécsi Kereskedelmi Kamara a most megnyíló báli szezonban újra rekordszámú vendégben reménykedik. A koronavírus-járvány miatt rendkívül nehéz két évet tudnak maguk mögött. A kamara ősszel felmérést készített a báli szokásokkal kapcsolatban. Kiderült: minden harmadik 15 év feletti bécsi szeretne elmenni a szezonban valamelyik fővárosi mulatságba – közölte a számokat az ausztriai közszolgálati média

– A 2019–20-as szezonban ezt csak minden negyedik ember tervezte. Két év szünet után tehát idén új látogatói rekordot érhetünk el – összegzett a felmérésekre hivatkozva Markus Grießler, a Bécsi Kereskedelmi Kamara turisztikai és szabadidős ágazatának elnöke. – Abban a szezonban, vagyis két éve összesen 520 ezren báloztak. Ezúttal azonban 550 ezer eladott jeggyel számolunk. Az előjelek több szempontból is jónak mondhatók: a szervezők már lefoglalták a helyszíneket, miként a jegyértékesítés is elkezdődött. A pénzügyekkel kapcsolatban Markus Grießler kifejtette, hogy a 2019–20-as teljes báli szezonban több mint 150 millió euró bevétel keletkezett.

 – A bálokból a szervezőkön, a helyszíneken és a vendéglátóhelyeken kívül sok vállalkozó profitál – hangsúlyozta. – Ilyenek például az éttermek, a fodrászok, szabók, taxitársaságok és nem utolsósorban a tánciskolák. Az idei szezonban akár 170 millió eurós forgalommal számolhat a bécsi gazdaság. Bécs egyik ikonikus eseménye az operabál. A rangos „mulatság” belépőinek ára még az ausztriai fizetéssel mérve is jelentősen drágult. 

Míg a tikett 2020-ben 315 euró volt, addig most 350 eurót kérnek el a szervezők. A 35 eurós felár azonban jótékonysági célt szolgál: az Ausztria segít Ausztriának elnevezésű segélyakciónak ajánlják fel. A bált idén a szolidaritás jegyében együtt rendezik meg azokkal, akik nem engedhetik meg maguknak az „egy csillogó éjszaka kiváltságát”. A 65. operabált egyébként február 16-án tartják. 

A bécsi operabál zenekara is megkezdte a felkészülést a 2022–2023-as szezonra. Öszszesen öt felkérést kaptak. Az első, január 21-én a Royal bál Badenben, a kaszinóban lesz. A magyar Gyükér László az év elején vette át a zenekar első karmesteri posztját. A dirigens elárulta: ő vezényel majd a 46 fős zenekar előtt a bécsi tradicionális operabálon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!