Láncfűrészek zaja

2023.08.15. 18:23

Láncfűrésszel faragnak szobrokat a táborban Felsőmarácon - fotók

Láncfűrészek zaja töri meg a csendet ezen a héten Felsőmarácon, képzőművészek egy csoportja ugyanis szobrászkodásba kezdett az első felsőmaráci motorfűrészes fafaragó táborban.

Óvári Gábor

Nehéz fűrésszel emberarcot kialakítani, de nem lehetetlen. Itt Varga Norbert és Kottrik Zoltán dolgoznak

Fotó: Szendi Péter

A hatvan centiméter átmérőjű rönkök mellett a művészek akár kétméteres fadarabokat is megmunkálnak. A végeredmény: művészi igényű kültéri alkotások, használati tárgyak, portrék és állatábrázolások. A tábor ötletgazdája, a sopronkövesdi Kottrik Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy a motorfűrészes fafaragó tábort tíz évvel ezelőtt hívta életre, akkoriban tudomása szerint Magyarországon ennek a megmunkálási technikának nem volt előzménye. A kanadai példák adták a kellő motivációt ahhoz, hogy idehaza is elindulhasson a láncfűrészes szobrászat – tette hozzá a művész. 2013-tól a Kulturális Örökség Napok keretében rendezték meg minden évben Sopronkövesden az alkotótábort, majd Kottrik Zoltán a Vas vármegyei Felsőmarácon vásárolt ingatlant, amely alkalmas volt arra, hogy a meghívott művészek kényelmesen, másokat nem zavarva dolgozhassanak.

Az egész héten át tartó táborba – amely sorban a tizedik – a hazai művészek mellett Erdélyből és a Felvidékről is érkeznek láncfűrészes szobrászok. Az alkotások nagyrészt motorfűrésszel készülnek, de sokan a finomításokat már kéziszerszámokkal végzik el. A láncfűrészek ma már alkalmasak arra, hogy bármilyen formázást el lehessen végezni velük, a gyártók kifejezetten fafaragói tevékenységre is kínálnak eszközöket. A fogtechnikusként dolgozó, képzőművészeti egyetemet végzett Kottrik Zoltán tervei között szerepel, hogy a jövőben egy nyári alkotótábort és művésztelepet hozzon létre Felsőmarácon, ahol többek között majd gyerekek is megismerkedhetnek több művészeti ággal. Az idei láncfűrészes fafaragó tábor pénteken egy szabadtéri kiállítással zárul majd, amelyre a szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!