vaol.hu podcast

2023.08.14. 17:20

Szombathelyi csapat építette szlalompályára, de nem csak ezért különleges ez a Trabant 

Sokan még a szlalompályákról emlékeznek Gombos Róbert egykori Trabantjára: számos versenyen szerepeltek eredményesen. A Joskar-Ola napokon Mészáros István, a kocsi jelenlegi tulajdonosa beszélt a különleges Trabant különleges történetéről.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Egy szombathelyi csapat jó tíz éven át építette ezt a Trabantot. - Gombos Róbert autója volt, szlalomversenyzett vele éveken keresztül , több megyei és országos megmérettetésen szerepeltek és mindig nagyon jó helyezést értek el - kezdte mesélését Mészáros István. 

Feltűnő, hogy az autó alacsonyabb és rövidebb is társainál. Az egyik szombathelyi versenyen a kocsi hátulja guminak csapódott, emiatt kellett levágni. Aztán Nagykanizsára került a Trabant, akkori tulajdonosa azonban nem nagyon használta, inkább csak garázsban tartotta. Sajnálatos eset miatt került vissza Szombathelyre: a roncsderbik egykori szpíkere, Boci Farkas Zoltán halála után hozták vissza a vasi megyeszékhelyre. 

- Boci Farkas Zoltán a barátunk volt, ő is részt vett az autó építésében az elejétől kezdve az utolsó csavarig - emlékezett Mészáros István. - Az ő emlékére visszavásároltam az autót, és múlt évben úgy döntöttem, felújítom. Öt hónapba telt, a barátok segítettek. De mindig van valami csiszolgatnivaló rajta: még mindig veszek bele egy új kormányt, egy új övet, valamit, és az autó egyre-egyre szebb lesz - hallottuk a tulajdonostól, aki szerint ez végtelen történet, az autóra mindig lehetne költeni.

Megtudtuk, az eredeti 25 lóerős helyett 50 lóerős motor található a motortérben, és komoly futóművel felszerelt a jármű. Önmagáért beszél az egyedi kék-zöld festés is, de szemet gyönyörködtetőek a felnik is. Látszik, hogy az autó minden porcikájára nagyon odafigyeltek alkotói. Mi más mutatná jobban, hogy a Trabantot nagy becsben tartja tulajdonosa, mint hogy a garázsban tartott járművet Németországból vásárolt Trabant-ponyvával fedi le minden alkalommal. 

- Ennek az autónak nagy lelke van, mindenki belefér. Szombathelyen sokan ismerik és szeretik - mondta Mészáros István. Nem kételkedünk, mert látjuk az autón.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!