Más kell a Zének!

2023.10.09. 13:54

Új generációs csapatépítés: kreativitás, céltudatosság és közösségteremtés kell

Az egyes nemzedékeknek mások az alapvető igényei a munkahelyen és a csapatépítésben is. Az új generációs csapatépítéssel kapcsolatban az egyik szervezetfejlesztéssel foglalkozó szolgáltató [eureka] Consulting & Games ad tippeket.

Tóth Katalin

Szeretik az impulzívat, az újszerűt, a korszerűt és az élményszerűt

A jelenlegi munkaerő négy fő generációját különböztetjük meg – írják közleményükben. A baby boomerek (1946 és 1964 között születettek) számára kiemelten fontos a stabilitás, ők rendkívül lojálisak, ha megkapják a megfelelő megbecsülést. Az X generáció (1965 és 1980 között születettek) tagjai jól össze tudják hangolni a munkát a magánélettel, családdal. Ha ehhez megkapják a megfelelő támogatást is a munkáltatótól, hűséges és hatékony munkatárs válik belőlük.
Az Y generáció (1981 és 1996 között születettek) számára a rugalmasság és szabadság kulcskérdés. A Z generáció (1996 után születettek)dolgozói a legkritikusabbak, egyrészt életkorukból adódóan, másrészt sokkal mobilabbak és könnyebben váltanak. Nem szeretik sokáig ugyanazt a munkát végezni, ezért szívesen tanulnak és képezik magukat. Ha a munkahely ebben partner, akkor könnyebb megtartani őket. 

Mindegyik generációnak megvannak a maga értékei, elvárásai, kommunikációs stílusa és tanulási preferenciái, és ezek mind hatnak arra, hogyan reagálnak a különböző csapatépítő tevékenységekre.

A Zék, az új “aktív” generáció tagjai, hamarosan ők lesznek a meghatározó változások képviselői a munkaerőpiacon. Ahogy lassan ellepik a munka világát, úgy kerülnek fókuszba az igényeik és vágyaik. Ha csapatépítés szervezünk, és ebbe őketis bevonjuk, az alábbiakra érdemes odafigyelnünk – írják. A munka-magánélet egyensúlya a legfontosabb a számukra. Az empatikus és jó munkahely ismérve, ha tiszteletben tartják a munkaidejüket, és nem kényszerítik őket folyamatos készenlétre. Ha lehet, ne szünnapra vagy munkaidőn kívülre szervezzük a közösségi programokat – ajánlják. Ne tegyük kötelezővé a csapatépítést – ez a második szempont. Bár ez eleinte kevesebbeket fog vonzani, a jelenlévők motiváltabbak lesznek, és ezzel erősebb hatást lehet elérni náluk. A jó élmények pedig futótűzként terjednek a szervezeten belül. A Zék már digitális bennszülöttek. A csapatépítésben is igénylik a friss és újszerű megközelítéseket: a modern technológiát, a humoros történeteket, a nem várt fordulatokat. Az új generációs csapatépítés kulcseleme: a kreativitás, a céltudatosság és a közösségteremtés. Nem szeretik, ha “csapatépítve” vannak – de szeretnek játszani. Azt kell elérnünk náluk, hogy szinte észre se vegyék, hogy csapatépítésen vesznek részt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!