vaol.hu podcast

2023.11.15. 11:30

Őszi pompában - Novemberi látogatás a Kámoni Arborétumban - fotók

Festői szépségben pompáznak november idusán a Kámoni Arborétum fái, bokrai, cserjéi. A hamarosan lehulló levelek humusszá átalakulva értékes tápanyagot adnak a növényeknek, búvóhelyet a rágcsálóknak.

Horváth László

Németh Gábor az arborétum vezetője, a legszebb vöröslombú japán juhar mellett

Fotó: Unger Tamás

- Nem ritka, hogy még ilyenkor, november közepén is szép színesek a fák, fenn vannak a levelek – mondta a barangolásunk kezdetén Németh Gábor, a Kámoni Arborétum vezetője. – Néhány napja jöttek meg csupán az első reggeli téli fagyok. Látványos és szép látványt nyújtanak az arborétum növényei. A sárga, a piros, a barna színeiben és árnyalataiban pompázik a táj.

Megtudtuk, nálunk még nem annyira megszokott, de a tengeren túlon olyan fákat nemesítenek, hogy azok az őszi időszakban több héten át színes levelet hozzanak. Látnivaló az arborétumban is bőven akad. A fák közül a legszebb és a leglátványosabb talán az Észak-Amerikából származó tupelófa, a maga sárgás, vöröses, fémes színű levélzetével. Ott van még a perzsafa, de említhetjük még, az ámbrafát, páfrányfenyőt, a hikoridiót, valamint a gyönyörű vörös lombszínű tölgyeseket is.

 

Szakszóval antociánosodásnak nevezik azt folyamatot, amikor a növények elkezdenek felkészülni a télre. Ez okozza a levelet színelváltozását is. Az ősz dér nemcsak a látványra van jótékony hatással. A kis fagy kellett ahhoz, hogy jó ízű a csipke- és a kökénybogyóknak is.

Németh Gábor kiemelte, az elmúlt évek gyakorlatával szemben a lehulló faleveleket nem gyűjtik össze. Traktorszám szedték össze, és hordták el az avart, azonban az új, környezettudatos szemlélet szerint már nem ezt teszik. A látogatók által megnyitott utakat tisztítják, onnan lesöprik a levelet, a növény alatti részt háborítatlanul hagyják. A levél humusszá átalakulva értékes tápanyagot ad, búvóhelyet biztosít a kisebb állatoknak. Az arborétumban több hektárnyi hagymás növény található, a levéllepel megvédi gumókat a nagyobb fagyoktól. A talajban, a földfelszínen pedig jótékony mikróélőhely alakul ki.

Ahogy halkan lépkedve haladunk a növények között, szinte észrevétlenül új témaköbe kezdünk, de a középpont továbbra is természet.

- Elkezdődött a jövő tavasszal megtartandó Természet és művészet kortárs képzőművészeti biennálé megszervezése – említette Németh Gábor. – Ahogy tavaly, úgy 2024-ben is szeretnék, hogy az összes megjelenő ország ültessen emlékfát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában