Helyi életstílus

2024.01.21. 20:33

Vajon mi mindenre alkalmasak az algák?

Az algák által termelt speciális bioaktív molekulák alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják a krónikus bélgyulladás kezelésében egy nemzetközi projekt keretében.

Vaol.hu

A kutatásban Ughy Bettina, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa vesz részt a kollégáival – közölte a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózathoz tartozó intézmény honlapján. Az emésztőrendszer krónikus gyulladása nagyon ös - szetett betegség, melyre nem áll rendelkezésre általánosan alkalmazható kezelés. Az Algae4IBD projektben 11 ország 21 kutatóintézete és vállalata fogott össze, hogy különböző szakterületeken szerzett tudásukat ötvözve segítséget nyújtsanak a krónikus bélgyulladásban (inflammatory bowel disease – IBD) szenvedő betegeknek. Mivel az algák speciális bioaktív molekulák termelésére képesek, így ígéretes forrást jelentenek az új gyógyászati szerek keresése során. Az EU Horizont 2020 programjának támogatásával a konzorcium négy éven keresztül vizsgálja az ismert vagy újonnan izolált algákat fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, prebiotikus vagy antibiotikus hatású vegyületeket keresve. Az SZBK-ban évek óta foglalkoznak mikroalgákhoz kapcsolódó kutatásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában