Vigyázat, csúszásveszély!

2017.10.28. 11:30

Két hónap alatt kétszer kaptak fizetésemelést a kőművesek, de ez sem elég

KÖRKÉP Mindenhol csúszik az ingatlanátadások időpontja a munkaerőhiány miatt. Az építőiparban dolgozók bére ennek megfelelően tovább nőtt.

Budai Dávid

Az „építőipari tápláléklánc” csúcsán jelenleg a kőművesek állnak. A képen Poki Attila Fotó: Nagy Jácint

Fotó: VN

 

Az „építőipari tápláléklánc” csúcsán jelenleg a kőművesek állnak. A képen Poki Attila Fotó: Nagy Jácint

Továbbra is erőteljes tempót diktál a magyar építőipar. Az ágazat termelése csaknem 37 százalékkal növekedett augusztusban – ez az idei legjobb eredmény. Balogh László, egy ingatlannal foglalkozó internetes portál vezető gazdasági szakértője elmondta: a gyenge tavalyi teljesítmény után az uniós projektek, valamint a lakásépítések húzzák fel az építőipart. Tudna még fejlődni az ágazat, hiszen a kereslet egyre csak nő, de a növekedést korlátozza az iparágban jellemző munkaerőhiány.

A fokozott lakásépítési kedv nemcsak a friss épületépítési adatokból, hanem abból is látszik, hogy az idei első félévben több mint 5 ezer új lakóingatlant – lakást vagy családi házat – adtak át, ami 46 százalékos növekedésnek felel meg. Emellett csaknem 20 ezer új lakás építésére adtak ki engedélyt, ez negyvenszázalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban. Ráadásul húsz százalékkal nőtt a több mint kétlakásos lakóépületekre kiadott engedélyek száma. Vas megyében mintegy 160 eladó új építésű lakás és ház átadását tervezik 2018-ra, 110-et pedig 2019-ben szeretnének átadni.

Az ingatlanértékesítési portál adatai szerint a társasházfejlesztések 14 százalékánál már eltolták egy-két negyedévvel a befejezés eredetileg kitűzött határidejét, ez pedig azt jelenti, hogy minden hetedik épülő lakásnál csúszik az átadás.

A csúszásban lévő építkezések nagy aránya utal arra, hogy az építőiparban kapacitás- és munkaerőhiány alakult ki – mondta Balogh László. Hozzátette: a fejlesztők mindent meg fognak tenni, hogy tartsák az új határidőket. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis csak 2020-ig van érvényben a kedvezményes – ötszázalékos – áfakulcs a lakásépítésekre; ha nem változik ez az előírás, utána jóval drágábbak lehetnek az új lakások.

Ugyanezt tapasztalta a 16 éve ingatlanberuházással foglalkozó Pusker Zsolt is, azzal a különbséggel, hogy szerinte minden építkezés csúszik: Sopronban és Szombathelyen biztosan ez a helyzet. Igaz – tette hozzá -, ők számítottak arra, hogy gondok lesznek, ezért a vevőkkel direkt olyan szerződést kötöttek, amelyben nyitva hagyták a csúszás lehetőségét. Mivel a szektort sújtó munkaerőhiánnyal a vevők is tisztában vannak, kijelenthető, hogy a piac elfogadta a késéseket. Minden lakásra négy vevő is akad, így mindenki megértő.

Nincs is kire haragudni, hiszen természetes volt, hogy a vállalkozók az elmúlt évek nehézségei után mindent elvállaltak, amit csak tudtak, még akkor is, ha sejtették előre, hogy képtelenség a megbeszélt időpontra teljesíteni a vállalásokat. Miután az építőiparban minden mindennel összefügg, ha valamelyik munkafázis késik, az magával rántja a többit is.

Ebben az értelemben az „építőipari tápláléklánc” csúcsán most a kőművesek állnak. Ha otthagynak egy építkezést, akkor az a szó szerint megáll, nincs kivel pótolni őket. Nem véltetlen, hogy az elmúlt két hónapban kétszer is emelkedett a fizetésük. Míg a nyár végén 180-200 ezer forintot kapott kézhez egy kőműves, ma 200-250 ezres fizetéseket vihetnek haza. Ami pedig az ötszázalékos áfakulcsot illeti, Pusker Zsolt szerint biztosra vehető, hogy a kormány nem fogja visszaállítani 25 százalékosra az adóterhet, mert ez az intézkedés az építőipar végét jelentené. A mostani árak mellett 100 ezer forinttal nőnének a lakásárak négyzetméterenként, ez pedig bedöntené a piacot. bd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!