Brutális benzinár

2017.11.12. 08:00

Négyszáz forint lesz a benzin? Hiába az áremelés, nem érdemes kannákban tárolni a dízelt: megromolhat

Kétéves csúcson a Brent olaj ára és a kutaknál is folyamatos az emelkedés. Elképzelhető, hogy jövőre négyszáz forintba kerül egy liter üzemanyag.

Budai Dávid

Szántó Pál szokta figyelni az üzemanyag árának változását, ezúttal azonban nem hallotta a híreket. Tőlünk tudta meg, hogy szerencséje volt, literenként öt forintot spórolt Fotó: Unger Tamás

A nyers kőolaj árát a globális kereslet és kínálat határozza meg. Míg a keresletet nehéz egyik napról a másikra befolyásolni, a kínálatot könnyebben lehet alakítani, főleg, ha szaúdi trónörökös az illető. Az elmúlt hétvégén csaknem ötven embert, hercegeket és minisztereket, köztük a királyi család tagjait tartóztatták le korrupció gyanújával Szaud-Arábiában. Az intézkedések mögött valószínűleg Mohamed bin Szalmán trónörökös áll, aki így akarja megszilárdítani hatalmát, márpedig ő elkötelezett híve az olajkitermelés korlátozásának. Ennek oka az olaj árának felhajtása – mondta Lencse Zsolt, aki, mivel több benzinkutat is üzemeltet a megyében, első kézből értesül az üzemanyagárak változásait befolyásoló eseményekről.

Szántó Pál szokta figyelni az üzemanyag árának változását, ezúttal azonban nem hallotta a híreket. Tőlünk tudta meg, hogy szerencséje volt, literenként öt forintot spórolt Fotó: Unger Tamás

Emlékeztetett: pár évvel ezelőtt volt, hogy harminc dollár volt a Brent olaj hordónkénti ára és ez akkor hatalmas veszteséget okozott az olajkitermelésből élő országoknak. Mivel most csúcsra járatták a kitermelést, hatalmasak voltak a készletek, ezért várható volt, hogy be fognak avatkozni.

Negyedik hete folyamatosan drágul, jelenleg kétéves csúcson áll a Brent olaj ára, ami október végén még hatvan dollár alatt volt, lapzártánkkor azonban már 63,63-nál járt. Ez persze még mindig nem túl sok, hiszen 2012-ben volt, hogy 128 dollárt kértek a mértéket adó olaj hordójáért, ami a legalacsonyabb árhoz viszonyítva több mint négyszeres különbséget jelent.

A legszkeptikusabb előrejelzések ellenére Lencse Zsolt azonban mégsem tart attól, hogy már idén négyszáz forintos üzemanyagot kellene tankolnunk. Az azonban már valószínűbb, hogy a jövő év elején eléri a négyszáz forintos lélektani határt az üzemanyagok ára.

Magyarországon a benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az üzemanyag ára persze nemcsak az olaj árától függ, hanem az adótartalomtól, a dollár árfolyamától, a finomító-, valamint a nagy- és kiskereskedők árrésétől is. Az üzemanyagok árai még csaknem száz forinttal el vannak maradva a történelmi csúcstól, de a folyamatos, alkalmanként jellemzően négyforintos áremelkedés az autósoknak egyáltalán nem megnyugtató, mindenki igyekszik teletankolni autóját a következő áremelkedés előtt.

Simon Péter benzinkutas szerint egy-két forintnál még nem érezhető, hogy megnövekszik a forgalom, de egy háromforintos áremelés előtt már ellepik a kutat az autósok. Mától öt forinttal magasabb a benzin, három forinttal a gázolaj ára, tegnap meg is indult a roham. Gálos József autója olyan keveset fogyaszt, hogy nem számít az a pár forint, és mivel neki munkaeszköz az autó, ha négyszáz forint lesz is az üzemanyag, akkor is használni fogja azt.

Nem tudott az áremelésről, ezért teljesen véletlenül tankolt tegnap Trinka Miklósné, igaz, mint elmondta, nem igazán követi az árváltozásokat, de a négyszáz forintos benzinnek persze ő sem örülne.

Annak ellenére, hogy tartós áremelkedésre kell felkészülnünk, Lencse Zsolt mégsem javasolja senkinek, hogy kannákba töltve, garázsban tároljon üzemanyagot. Egyrészt, mert az alkalmankénti pár forintos árváltozás miatt ez nem éri meg, másrészt a tárolás és az átfejtés balesetveszélyes lehet, ráadásul a gázolaj a benne lévő szervesanyag miatt idővel megromolhat. Arról nem beszélve – tette hozzá, hogy a töltőállomások november 15-étől már téli üzemanyagot árulnak, ami annyit tesz, hogy a gázolajba dermedésgátló adalékot öntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!