komoly károk voltak

2017.12.03. 11:30

Kétszer nagyobb területen kell erdősíteni, mint korábban

A nyári aszály, az augusztusi szélvihar és a jégverés is komoly károkat okozott a vasi erdőkben.

SZMK

A természeti csapások és a klímaváltozás miatt most sokkal nagyobb területen kell pótolni az erdőket Fotó: SZMK

Az elszáradt, kidőlt vagy kettétört fák nagy részét már kitermelték, és helyükre csemetéket vagy makkot ültetnek. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Igazgatóságán például kétszer akkora területen végeznek erdősítést, mint az elmúlt évben.

A természeti csapások és a klímaváltozás miatt most sokkal nagyobb területen kell pótolni az erdőket Fotó: SZMK

November végére nagyjából lezárult az őszi erdősítési időszak. A természeti csapások és a klímaváltozás miatt most sokkal nagyobb területen kell pótolni az erdőket. A vasvári Városerdő gyenge termőhelynek minősül, sekély termőrétegű, agyagos-kavics talajú. Ott például 7 hektáron, a nemrég az éghajlatváltozás hatására fellépett szúkárosítás miatt kipusztult, és ezért letermelt 50 éves lucfenyves helyére, a mélyebb rétegekből táplálkozó, karógyökérzetű cser és kocsányos tölgy került. De nemcsak csemetékkel végzik az erdősítést, hanem makkot is vetnek mintegy 40 hektáron. Az erdészet előre meghatározott, az erdészeti hatóság által jóváhagyott terv szerint végzi az erdők felújítását.

Az adott terület klímáját, talajának adottságát is figyelembe veszik az ültetendő fafajok kiválasztásakor. A megye állami erdeinek legnagyobb részét kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának területén most ősszel 250 ezer csemete került a földbe, tavasszal pedig még kétszer ennyit ültetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!