Száz forint fölött a nyers tej

2018.01.25. 11:00

Az adó mérséklése a fogyasztói árak emelkedését tudja csak megállítani

A nyers tej kilogrammonkénti felvásárlási ára átlépte a száz forintot. A nyomott áron beáramló UHT-tejek súlyos károkat okoznak a hazai tejiparnak. Az áfacsökkentéssel nem lesz feltétlenül olcsóbb a tej a szakértő szerint.

Budai Dávid

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tejágazati egyeztetést tartott a tejtermelők, -feldolgozók, -kereskedők és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőinek részvételével Budapesten. Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója beszámolójában elmondta: az Európai Unióban 2017-ben a piac ugyan stabilizálódott, de jelentősen növekedni kezdett a tejtermelés, a korábban rekordokat döntő tejzsírárak visszarendeződtek. Magyarországon a nyers tej kilogrammonkénti felvásárlási ára decemberre elérte a 102 forintot. Ez még mindig alacsonyabb, mint a többi visegrádi országban, és 16-17 forinttal elmarad az európai átlagtól, de harmadával magasabb a 2016-ban regisztrált 74 forintos hazai átlagárnál. Két éve áprilisban volt a mélypont, akkor hetven forintra is lecsökkent a felvásárlási ár. A termelők akkoriban, akár húsz forint/kg veszteséget is elkönyvelhettek maguknak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a nyers tej ára emelkedik-e még tovább, ami viszont biztos: az ára már tavaly novemberben átlépte a százforintos határt. A tejágazati egyeztetésen elhangzott: termelőknek készülniük kell arra, hogy folytatódhat az árak szélsőséges ingadozása.

Mélykuti Tibor, a Terméktanács elnöke a pozitívumok között említette, hogy több hazai feldolgozónál is megindultak a versenyképességet javító fejlesztések. Ugyanakkor továbbra is problémát jelentenek az irreálisan alacsony áron Magyarországra áramló, sokszor feltételezhetően áfacsalt vagy megkérdőjelezhető minőségű UHT-tejek. Példaként említette, hogy az egyik hazai nagykereskedő 99 Ft/liter áron kínál 11 hónapja Németországban gyártott, már csak alig egy hónapig eltartható, kínai felirattal ellátott UHT-tejet. Ezek a hazai kiskereskedelembe kerülve lenyomják az árakat, ami súlyos károkat okoz a hazai termelőknek, ráadásul a fogyasztókat is becsapják – hangsúlyozta Mélykuti Tibor. Ezekre a problémákra az ESL- és az UHT-tej áfájának mihamarabb öt százalékra történő mérséklése, illetve a tisztességtelen nagykereskedők fokozott ellenőrzése jelenthet megoldást. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: a hazai tejfogyasztás növelés érdekében májusban ismét fogyasztásösztönző kampányt indítanak.

Ibránszki György, a Győrvár Tej egyik tulajdonosa elmondta: miután ők csak friss tejjel foglalkoznak, ráadásul azt a saját szaküzleteikben értékesítik, a most napirenden lévő áfacsökkentés kérdése közvetlenül nem érinti őket. Hozzátette: közvetve sem nagyon, ugyanis véleménye szerint az áfacsökkentés különbözete nem igazán tud megjelenni a fogyasztói árakban. Ennek oka, hogy az egyéb költségek – különösen a munkabérek terhei – nőnek, azokat pedig ki kell termelni valahogy. Az adó mérséklése legfeljebb a fogyasztói árak további emelkedését tudja ideiglenesen megállítani. A működési költségek miatti áremelési kényszer az áfacsökkentéssel csak elodázható, hiszen a növekvő költségek a gyártókat és a kereskedőket egyaránt érintik – fogalmazott. Az import tejtermékek piacán megfigyelhető átadási árak csökkenésének oka a kereslet élénkítését szolgálja, ami a sajtok esetében tetten érhető, igaz, mindez az az üzletek polcain már nem érződik – tette hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a tehéntej piaci termelői átlagára 2000 óta gyakorlatilag megduplázódott. Akkor 105 forintba került egy liter, 2006-ban 152-be, 2016-ban pedig már 217 forintba. A tavaly decemberi adatok alapján egy liter pasztőrözött 2,8 százalékos tej átlagára: 229 forint volt, az 1,5 százalékos tejek pedig 214 forintba kerültek átlagosan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!