2018.01.13. 12:30
Borkészítés – Termelési napló kell
Módosult a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és lepárlásáról szóló rendelet.
Termelési naplót kell vezetniük a borkészítőknek Illusztráció: Pxhere.com
A rendeletbe bekerült a termelési napló fogalma, változott az eddigi szabályozás a szőlőtörköly és borseprő elhelyezését illetően is. A támogatási kérelem a hatályba lépés után nem tartalmazza az ipari célú nyers alkohol előállítására vonatkozó, naprakészen vezetett tételes kimutatást, de a mellékletként beadandó adóraktári nyilvántartás másolatait borászatimelléktermék-típusonként kell elkészíteni azokra a hónapokra, amelyekben az adott borászati mellékterméket lepárolták.
Ugyancsak mellékletként be kell nyújtani a termelési napló másolatát, valamint a jövedéki adóról szóló rendelet szerint kérelmezett helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvet is – tájékoztatott honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.