Alakul az igény

2018.01.22. 10:00

Nálunk még nem divat megterveztetni a lakásbelsőt

Vas megyében még nem elterjedt, hogy lakberendezőt és belsőépítészt bízzanak meg, pedig a lakáspiac felfutása miatt a fővárosi szakembereknek nagyon sok lett a munkájuk.

Budai Dávid

Kiss Dániel Tamás és Tóth Péter belsőépítészeknek nem lett sokkal több munkájuk attól, hogy felpörgött a lakáspiac. Fotó: Nagy Jácint

Megduplázódott a lakberendezők forgalma Budapesten az utóbbi két-három évben felpörgő lakáspiacnak köszönhetően – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke. A hirtelen felpörgött kereslet hatására egyre növekszik a vállalási idő, mind nehezebb szabad kapacitással rendelkező lakberendezőt találni, azonnali kezdéssel pedig már lehetetlen. Ugyanez igaz a kivitelezőkre: a minőségi munkát végző szakmunkások, azaz burkolók, asztalosok, villanyszerelők, víz- és gázszerelők közül egyre többen vannak, akik 2018-ra már most, januárban nem tudnak több munkát elvállalni. Új, ugyancsak bővülő piaci szegmens a vásárlási tanácsadás, amellyel elsősorban a felújításra szoruló használt ingatlanok vételét tervezők élnek. A lakásvásárlási láz hatására most sokan futnak bele ugyanis abba a csapdába, hogy a másokra licitálva megszerzett méregdrága ingatlanról később derül ki, hogy arra sokkal többet kell költeni, mint látszott, és az elképzelt átalakítási tervek megvalósítása sem gazdaságos. Az új építésű ingatlanok kapcsán – mint azt a LOSZ elnöke hangsúlyozta – a minél korábbi szakaszban igénybe vett szakember tud a vevőnek segíteni, mert a személyre szabott és időben történő tervezéssel meg lehet takarítani az utólagos átalakítások költségét.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy vidéken mi a helyzet, ezért felkerestünk egy fiatalokból álló, építészettel és belsőépítészettel – azon belül lakberendezéssel is – foglalkozó csapatot, hogy mondják el, mi a tapasztalatuk, Vas megyében is érződik-e hasonló bővülés a lakásbelsők megterveztetésénél. Kiss Dániel Tamás okleveles építész tervezőművész, belsőépítész, valamint Tóth Péter okleveles formatervező művész, belső-építész szerint a válasz röviden: nem.

Kiss Dániel Tamás és Tóth Péter belsőépítészeknek nem lett sokkal több munkájuk attól, hogy felpörgött a lakáspiac. Fotó: Nagy Jácint

A kérdés persze nem ilyen egyszerű. Míg a 2008-as gazdasági válság több tervezőirodát padlóra küldött, főleg a fővárosban, addig sok vidéki iroda – így például ők is – viszonylag könnyen vészelték át a nehezebb időszakot. Ahogyan minden válságnak, így a tíz évvel ezelőttinek is voltak nyertesei, akik éppen az akkori alacsony árakat kihasználva vettek ingatlanokat, indítottak beruházásokat. Így az a fizetőképes megrendelői kör, amellyel korábban is dolgoztak, nem tűnt el. Az persze kétségtelen, hogy mióta felpörgött a lakáspiac, több megkeresést kapnak, ám ezek jó része inkább érdeklődés, megrendelés csak ritkán lesz belőlük – hangsúlyozták a tervezők.

Az ok nyilvánvaló. Ez olyan szolgáltatás, amelyet egyelőre a tehetősebbek választanak. Magyarországon, de főleg vidéken nem igazán elterjedt még, hogy belsőépítészt, vagy lakberendezőt kérnek fel az emberek. Ráadásul a mostani lakáspiacot részben a csok hajtja, így akik hitelre vesznek lakást, sokszor minden tartalékukat kimerítik, márpedig ők két dolgon spórolhatnak könnyen: a kerten és a lakásbelső megtervezésén. Persze sok esetben kiderül, hogy rossz helyen spóroltak, kihasználatlan terek keletkeztek, vagy egyszerűen nem érzik jól magukat az új lakásban. Utólag persze sokkal nehezebb már visszacsinálni bármit.

A legtöbb esetben azért sem költenek a lakásbelső megterveztetésére az emberek, mivel a szakboltokban lévő eladók általában adnak tanácsot is, és természetesen ott van az internet is, amely kimeríthetetlen forrása az ötleteknek. Sokan úgy gondolják, ennyi elég. Persze a szakbolti eladó – legyen bármilyen felkészült is – csak egy apró szeletét látja a lakásnak. Egységes képet kialakítani csak a minden részletre kiterjedő tervezés után lehetséges.

Előfordul, hogy a megrendelők konkrét elképzelésekkel érkeznek, és azt akarják belezsúfolni a lakásukba, holott annak adottságai azt nem engedik meg. Volt, aki egy loft lakás (elhagyatott raktárépületekből kialakított lakás, hatalmas terekkel, óriási belmagassággal) enteriőrjét, stílus-elemeit próbálta átültetni egy garzonba. Nyilvánvaló, hogy nem sikerülhetett.

A szakemberhiány természetesen a belsőépítészeket és a lakberendezőket sem kíméli, ám a két szakember szerint ez azért hozott pozitív változást: a munkaerőhiány miatt az építtetők rá vannak szorítva, hogy időben elkezdjék az előkészületeket, így a tervezőknek több idejük van, hogy alaposak legyenek, és jól előkészítsék a terveket, ami pedig mindegyik félnek – tervezőnek, a kivitelezőnek és a megrendelőnek is – kedvez.

Nem kellene, hogy lakásbelsőnk megterveztetésére luxusként tekintsünk, egyrészt mert egy rosszul átgondolt lakásbelsővel jelentős károkat tudunk okozni, míg egy jó tervvel értékes négyzetmétereket nyerhetünk. És ne feledjük, az így vagy úgy kialakított lakásban kell élnünk évekig, évtizedekig, esetleg életünk végéig is, egyáltalán nem mindegy hát, hogy ezt hogyan tesszük.

A belső terek megtervezése nem annyira drága, mint azt elsőre gondolnánk. Miután minden lakásban és házban mások a méretek és mások az igények, nehéz konkrétumot mondani. A legegyszerűbben talán úgy lehet meghatározni a költségeket, hogy – az adott szituációnak megfelelően – egy komplett konyha ára – mondják a tervezők. A társadalom fejlődésével egyre inkább megjelenik az igény a lakberendezésre és a belsőépítészetre. Érzékelhető már pozitív javulás, de nagyon az út elején vagyunk még, főleg vidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!