vasi körkép

2018.05.27. 11:30

Ingatlanpiac: Kétszáz napot is várhat az eladó, míg jön a vevő

A Vas megyei falvakban kétszer annyit kell várniuk az eladóknak, mint a városokban, pedig két éve még fordított volt az ingatlanpiaci helyzet.

Budai Dávid

Fotó: Pixabay

Idén a vidéki nagyvárosokban és megyeszékhelyeken öt, a kisebb városokban két százalékkal több hirdetést adtak fel az ingatlantulajdonosok, mint egy évvel ezelőtt. A megyeszékhelyeken a panellakások átlagosan 51 nap alatt eladhatók, azaz tavalyhoz képest tíz nappal kevesebb is elég az értékesítéshez, a téglalakások eladási ideje pedig tíz nappal 81 napra csökkent.

Kétszáz napnál több

A falvakban a családi házakat most ugyan rövidebb idő alatt lehet eladni, de átlagosan így is legalább hét-nyolc hónap alatt kelnek el, derült ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely csaknem 10 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a piacot.

Míg a Vas megyei falvakban két éve még 112 nap alatt elment egy családi ház, addig tavaly és idén már több mint kétszáz napig várhatják a vevőt az eladók. A városokban ellenkező irányú trend figyelhető meg, itt gyakorlatilag lefeleződött a várakozási idő. A téglalakások eladásánál viszont továbbra is türelemre van szükségük a vasiaknak, mivel ott három éve öt hónap az átlagos várakozási idő. Szombathelyen már gyorsabban megy az értékesítés, ott egy téglalakás két és fél hónap alatt gazdára talál. 2016-ban egy panel eladását másfél hónap alatt le lehetett zongorázni a megyeszékhelyen, most viszont általában két és fél hónapig kell hirdetniük a tulajdonosoknak az ingatlant.

A panel gyorsabban elkel

A fővárosban már egészen más a helyzet, ott az év első négy hónapjában nyolc százalékkal kevesebb lakáshirdetést adtak fel, mint egy évvel korábban, viszont a fővárosi ingatlanok közül a panellakások és a családi házak eladási ideje egy, illetve három héttel csökkent.

A panelokat idén átlagosan 48, a családi házakat pedig 146 nap alatt lehet eladni. A budapesti téglalakásoknál 88 nap kell ehhez, ami megegyezik az egy évvel korábbival. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint az, hogy a hirdetések számának csökkenése mellett a fővárosban a kínálat nem szűkült, azt mutatja, hogy több a beragadt, eladatlan lakás a piacon. A vevők pedig elsősorban a frissen megjelent lakásokból válogatnak, erre utal, hogy a panellakások és családi házak eladási ideje lerövidült. Balogh László szerint a lakáspiac élénkülése miatt egyelőre szinte minden ingatlant el lehet adni a piacon, de ehhez az eladóknak újra kell gondolniuk a hirdetések tartalmát. – Ha a lakástulajdonosok időszűkében vannak, mert például a továbbköltözés miatt esedékessé válik az eladásból befolyó összeg, érdemes lehet finomhangolni az eladási árat. Az is megoldás, ha a lehetséges vevők fejével gondolkodva fogalmazzuk újra a leírás szövegét, vagy jobb képeket töltünk fel – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!