beindult az albérletszezon

2018.05.11. 14:00

Kilőttek az albérletárak Szombathelyen is – Megoldás lehet, ha a diákok közösen viselik a költségeket

A héten „lement” az érettségi írásbeli vizsgák nagy része és miután idén több mint 100 ezren készülnek valamilyen felsőoktatási intézménybe, beindult az albérletszezon, amely a tavalyinál magasabb átlagos bérleti díjaknál jár – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több mint 10 ezer hirdetés alapján vizsgálta az albérletpiacot. Összeállításunkban végigvettük a nagyobb egyetemi városok albérletárait, de azt is elmondjuk, mire kell számítania annak, aki Szombathelyen tölti majd a diákéveit, és nem kollégiumban fog lakni.

Budai Dávid

 

A lakáspiaci felfutásnak köszönhetően az albérletárak is komoly emelkedést mutattak az utóbbi években. Leginkább Budapesten, valamint a vidéki nagyvárosokban, főleg az egyetemi városokban volt erőteljes a drágulás.

Május elején a kínálati piacon 149 ezer forint volt a 140 négyzetméternél kisebb alapterületű kiadó lakások átlagos bérleti díja a fővárosban, ez durván 10 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Balogh László, a portál vezető gazdasági szak-értője kiemelte, hogy a fővároson belül nagyon jelentős szórás van a bérleti díjakban, és az is látszik, hogy nincs olyan kerület, ahol 100 ezer forintnál olcsóbb lenne az átlagos bérleti díj.

A legtöbb vidéki nagy egyetemi városban is drágábbak lettek az albérletek, ráadásul úgy, hogy bővült a kínálat is. Debrecenben 10 százalékkal 88 ezer forintra, Szegeden 9 százalékkal 85 ezer forintra, Pécsen 22 százalékkal 95 ezer forintra nőttek az átlagos bérleti díjak a teljes piacon, Miskolcon azonban visszafogottabb volt az emelkedés, tavaly májushoz képest 3 százalékkal, 70 ezer forintra nőtt a bérleti díj. Drágábbak lettek a garzonok is. Budapesten az egyszobás lakások átlagos havi díja 110 ezer forint, míg Pécsen 78 ezer, Debrecenben 75 ezer, Szegeden és Miskolcon pedig átlagosan 58, illetve 50 ezer forintért várják a bérlőket a garzonok tulajdonosai.

55 százalékos drágulás Szombathelyen

Szombathely albérletpiaci szempontból most egészen speciális helyzetben van. A garzonlakások havi átlagos bérleti díjai egy év alatt 45 ezerről 70 ezerre drágultak, ami 55 százalékos áremelkedésnek felel meg. A 140 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások átlagos havi bérleti díjai viszont 100 ezer forintról 90 ezerre mérséklődtek, ami 10 százalékos csökkenésnek felel meg. Jól látható, hogy most azok nyernek nagyot, akiknek van kiadható garzonlakásuk. Összehasonlításképpen: négy évvel ezelőtt még 40-60 ezer forintból meg lehetett úszni az egyetemi lakáskérdést Szombathelyen, és mostanáig a garzonok nem is drágultak sokat. Bár a garzonok átlagos havi bérleti díja alacsonyabb, négyzetméterre vetítve jóval magasabbak az adott városra jellemző albérletdíjaknál, Szombathely esetében ez mint látszik, kifejezetten így van. A felsőoktatásba készülők körében az egyszobás lakások mindig főszerepet kapnak az albérletszezonban, ezért a rendkívüli drágulás különösen fájó pont lehet a diákoknak.

A megoldások

Továbbra is igaz, hogy a város peremén, a lakótelepeken alacsonyabbak a bérleti díjak, így az érintett diákoknak ott is érdemes körülnézniük. Lehet, hogy emiatt több időt vesz igénybe az iskolába járás, de az alacsonyabb bérleti díj kompenzálhatja a kényelmetlenséget. Szintén megoldás lehet a diákoknak, ha többen összeállnak, és egy akár 3-5 szobás, nagyobb alapterületű lakást bérelnek az egyetemi évekre, és közösen fizetik a bérleti díjat és a rezsit. Ezzel ugyanis töredékére csökkenhet az egy főre jutó lakhatási költség.

Az albérletpiac e tekintetben is színes a vasi megyeszékhelyen. Találtunk olyan szálláshirdetést, ahová akár 10-20 diákot is várnak és napi 2 ezer forintot kérnek mindenkitől a 2-3 ágyas szobákban való elhelyezésért. Láttunk olyan belvárosi hirdetést is, ahol 35 ezer forintot kell fizetni, és ezért cserébe már saját szoba jár, nyilván ott a lakáson azért osztozkodni kell néhány lakótárssal. A több száz hirdetés között nem ritka az sem, hogy 100 ezer forintot kérnek egy 50 négyzetméteres lakásért, igaz, ott a magas bérleti díjért cserébe egyetemhez közeli helyszínt, felújított, bútorozott, jó állapotú lakást ígérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!