jogosítványszerzés

2018.06.27. 07:00

Támogatás a KRESZ-vizsgára – A visszatérítés komoly segítséget jelenthet sok fiatalnak

Visszakérhetnek 25 ezer forintot a húsz év alattiak a KRESZ-tanfolyam és -vizsga árából július 1-jétől. Van, ahol már a visszaigénylés dátumához igazítják a tanfolyamokat.

Budai Dávid

Nagy István hangsúlyozta, ma már számítógépen vizsgáznak KRESZ-ből a diákok, sőt nagy részük már az e-learninget használja, így tanfolyamra sem jár Fotó: Szendi Péter/ VN

Még tavaly novemberben jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások akkori minisztere és Novák Katalin, a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 2018. július 1-jétől a húsz évnél fiatalabbaknak. A tanfolyam és a vizsga díjának visszatérítése 25 ezer forintos értékhatárig jár és akkor is igényelhető, ha valaki a KRESZ-vizsga után nem megy rögtön a gyakorlati oktatásra, sőt ez utóbbi egyáltalán nincs időhöz kötve, a vizsga sikeressége azonban feltétel.

A visszatérítés sok fiatalnak komoly segítséget jelenthet, mivel ők még gyakran nem rendelkeznek saját bevétellel. Emellett, ha többen szereznek jogosítványt, az növelheti a mobilitást, ami munkaerőpiaci szempontból is hasznos lehet – hangsúlyozta akkor Balog Zoltán.

Utánajártunk, mi a helyzet a megyében

Utánajártunk, hogy Vas megyében mennyire használják ki a fiatalok ezt a lehetőséget, és mennyire igazítják a jogsi megszerzését július 1-jéhez. Nagy István, az egyik szombathelyi autósiskola ügyvezető igazgatója elmondta, évente 1000-1400 tanuló szerez náluk jogosítványt, akiknek 30- 40 százaléka olyan diák, aki még az érettségi előtt áll. Ők leginkább nyáron szeretnék megszerezni a jogosítványt és most lehetőség szerint úgy, hogy érvényesíthessék a kedvezményt.

Nagy István hangsúlyozta, ma már számítógépen vizsgáznak KRESZ-ből a diákok, sőt nagy részük már az e-learninget használja, így tanfolyamra sem jár Fotó: Szendi Péter/ VN

Előre gondolkodtak

Az autósiskola éppen ezért a legutóbb indult tanfolyamokat már úgy időzítette, hogy az elméleti vizsga időpontja júliusra essen. A lehetőséggel pedig a diákok éltek is, igaz, nem mindenki. A 17 éves rábatöttösi Sümeghi Lili Anna bár tudott a kedvezményről, nem akart várni július 1-jéig a KRESZ-vizsgával, mivel minél előbb önállósodni akar, és nem szerette volna, hogy még hónapokig rá legyen utalva a szüleire. Ő már a forgalomba is kimerészkedett, most tart a hatodik alkalomnál, és mivel összesen harminc órát kell vezetnie, nemsokára meg is lesz a jogosítványa.

Egy éven belül

Aki azonban nem sietett úgy, mint Lili, jó, ha tudja, hogy a visszaigénylést a KRESZ-vizsgát követő egy éven belül lehet benyújtani, innentől számítva pedig az eljárás harminc napig tart, vagyis a tanulónak először mindenképpen fizetnie kell az autósiskolának, és könynyen lehet, hogy már a jogsija is meglesz, mire a visszajáró pénz megérkezik. Nem árt tudni azt sem, hogy a támogatás jár az állampolgársággal nem rendelkező magyar nemzetiségűeknek, továbbá a magyar állampolgárokkal azonos elbírálás alá eső külföldieknek is, viszont csak a B kategória esetében, motorosoknak ez a kedvezmény nem jár. Arról azonban a jogszabály nem rendelkezik, hogy sikeres gyakorlati vizsgát kell-e tenni KRESZ-vizsga után. Nagy István szerint ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy felesleges ingyenes KRESZ-tanfolyamok és vizsgák tömegét termeli majd ki a rendszer, amiből aztán végül soha nem lesz jogosítvány, mert addigra elfogy a lelkesedés, vagy a pénz. A tapasztalat ugyanis az, hogy aki rászánja magát a jogosítvány megszerzésére, az már nem adja fel. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a sikeres KRESZ-vizsga után két éven belül meg kell szerezni a jogosítványt, különben a vizsga elévül.

Mínusz 25 ezer

A vasi autósiskolákban jelenleg az elméleti KRESZ-tanfolyam díja 25 és 40 ezer forint között mozog, a KRESZ-vizsga díja pedig egységesen 4 600 forint, ebből az összegből lehet visszaigényelni július 1-jétől a 25 ezer forintot, ami a teljes tanfolyam díjának nagyjából a 15 százaléka. Az igényléshez szükséges dokumentumot a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál lehet benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!