Idén összesen 17 millió forint építményadóra számíthatnak

2018.09.22. 15:30

Jelentős bevételt jelentenek a helyi adók Répcelaknak

Az iparűzési adónak már több mint a fele beérkezett a város számlájára, de vannak adók, amelyeket képtelenség behajtani.

Budai Dávid

Fotó: Tóth Szabolcs

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen számolt be Szabó-Kósa Mária adócsoport-vezető arról, hogyan alakultak a város 2017. évi helyi adó bevételei és milyen összegek érkeztek idén a város számlájára. A város legjelentősebb adóbevételi forrása az iparűzési adóból képződik. Az előirányzat szerint 350 millió forintnak kellett volna beérkeznie május 31-éig, ezzel szemben ténylegesen 332 millió 857 ezer forint adót fizettek be. Az adótartozások behajtása érdekében októberben 21 adózót szólítottak fel az adófizetési kötelezettsége teljesítésére, amely az esetek többségében elegendő is volt, az adós rendezte tartozását.

Grafika: Tóth Szabolcs

Idén június végéig a helyi iparűzési adóra valamivel több, mint 181 millió forint befizetést könyvelhetett el a város, amely az éves tervezett bevétel (320 millió forint) 56,6 százaléka. Az adózók kérelmére 2,3 millió forint adó-visszatérítést utalt ki az önkormányzat. Tavaly a 73 érintett adózó több mint 16,5 millió forint építményadót fizetett be, ami egymillió forinttal több, mint a tervezett. Általános tapasztalat, hogy amikor az ingatlan gazdát cserél, az új tulajdonos ritkán tesz eleget bevallási kötelezettségének, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérni az ingatlantulajdonosok személyében bekövetkezett változásokat, és fel kell szólítani az új tulajdonosokat bevallási kötelezettségük teljesítésére.

Idén 17 millió forint építményadóra számíthat a város, ebből június végéig 9 millió forintot már be is fizettek. Az önkormányzatnak tavaly a gépjárműadóból 11 millió 661 ezer forint bevétele keletkezett, ami az előirányzott 14,5 millió forintnak mindössze 80,4 százaléka. Idén összesen 11 millió forintnak kell beérkeznie ebből az adónemből, amiből 5 millió forint már meg is érkezett. Bár az önkormányzati adóhatóság mindent megtesz az adótartozások behajtása érdekében, az eljárás sikeressége nagyrészt nem az adóhatóságon múlik. A fizetési morál a városban továbbra is viszonylag jó, de azért mindig vannak, akik tartoznak. Tavaly a város nyilvántartott összes követelése a lejárt esedékességű adótartozások tekintetében csaknem 15 millió forint volt. Nagyon kicsi az esélye, hogy ez az összeg valaha is megérkezik, 2017-ben a végrehajtási jog elévülése miatt 3,6 millió forint hátralékot és 637 ezer forint túlfizetést törölni is kellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!