legkisebb különbség

2018.09.14. 07:00

Mennyire éri meg eladás előtt költeni az ingatlanunkra?

Szombathelyen alig több mint tíz százalékot nyerhetünk egy lakásfelújításon, Veszprémben azonban akár harminc százalékkal is megdobhatja az árat egy felújítás.

Budai Dávid

Fotó: pixabay.com

Miközben a lakások iránti kereslet továbbra is erős, és emelkedőn tartja az árakat, a különböző állapotú lakások ára között komoly eltérések vannak, és szűkül a jó minő­ségű ingatlanok kínálata – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, ahol csaknem húszezer magán­személy által feladott hirdetés alapján vizsgálták a piacot. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta, a felújítottként hirdetett lakások számának csökkenése annyiban meglepő, hogy 2018 első felében a beruházások 17 százalékát a lakásépítések és -felújítások tették ki. Ennek ellenére a jó állapotú és minőségű lakások továbbra is hiánycikknek számítanak, mert a legjobb minőségű ingatlanok hamar gazdára találnak.

A Nyugat-Dunántúl régió­ban a legkisebb különbség

Országos átlagban a felújított és jó állapotúnak tartott lakások átlagos négyzetméter­ára több mint 20 százalékkal magasabb, mint a felújítandó ingatlanoké. A magánszemélyek által eladásra hirdetett újszerű vagy felújított budapesti lakások átlagos négyzetméter­ára 657 ezer forint volt szeptember elején, ami éves szinten több mint 20 százalékos drágulást jelent. A felújítandóként eladásra kínált fővárosi lakások négyzetméterára pedig 25 százalékkal, 545 ezer forintra emelkedett. A felújított budapesti lakásokért tehát csaknem 20 százalékkal kérnek többet az eladók, viszont az is jól látszik, hogy a felújításra szoruló lakások értéke öt százalékkal többet nőtt egy év alatt, mint a felújítottaké. A fővárosihoz hasonló a helyzet a legtöbb megyeszékhelyen is, csökkent a felújított vagy jó állapotban lévő eladásra hirdetett lakások száma, és ezek átlagos négyzetméterára várostól függően kisebb-nagyobb mértékben, de értelemszerűen magasabb a rosszabb állapotú ingatlanokénál.

Erős és emelkedő a lakások iránti kereslet
Fotó: Grafika/ Tóth Szabolcs/ VN

A Nyugat-Dunántúl régió­ban a legkisebb különbség a felújított és a felújításra szoruló lakások között Győrben van, második helyen áll Zalaegerszeg, a dobogó harmadik fokára pedig Szombathely állhat fel, akárhonnan nézzük is. A legnagyobb különbség messze Veszprémben van egy le­lakott és egy kicsinosított lakás között, ott egy 20 milliós felújítandó lakást csaknem 26 mil­lióért is el lehet adni, ha szánunk rá egy kis időt és pénzt. Szombathelyen ugyanezzel a példával élve mindössze kicsivel több mint kétmillió forintot nyerhetünk a bolton. Persze minden azon múlik, hogy egy lakás mennyire szorul felújításra, s magát a felújítást milyen anyagokkal végezzük, de az említett adatok arra jók, hogy iránymutatást adjanak, mennyi pénzt érdemes még beleölnünk eladó ingatlanunkba.

Győrben még egy átlagos felújításra szoruló lakás négyzetmétere is 28 ezer forinttal drágább, mint egy szombathelyi felújított, Sopronban pedig nyolcezer forint a különbség. Érdekes, hogy míg Veszprémben sokkal olcsóbban juthatunk egy felújításra szoruló lakáshoz, mint Szombathelyen – csaknem 40 ezer forint a különbség négyzetméterenként –, felújított lakás esetében viszont már 27 ezer forint a különbség Veszprém javára.

Balogh László szerint a jó állapotú, felújított lakások kínálatának szűkülése az adásvételek számának növekedését is fékezheti,

mert így a vevők nehezebben találhatnak az igényeiknek megfelelő ingatlant, ez viszont helyzetbe hozhatja a jó minőségű ingatlanok tulajdonosait, mert ők emiatt gyorsabban és magasabb áron tudják értékesíteni lakásukat. Mindebből az következik, hogy a jövőben nőhetnek a különbségek a felújított és a felújításra szoruló lakások között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!