A termés ezúttal nem a legjobb

2018.10.05. 14:00

Hamarabb érett be a tök, Vas megye népszerű kincse

Vas megyében népszerű a tök és a magjából sajtolt olaj. A gazdák viszont az idén nem lehetnek elégedettek, a legtöbb helyen nem lett jó a termés megyénkben.

Lakosi Gabriella

Horváth István termelő az idei mennyiséggel nincs megelégedve – megérzik a szélsőséges időjárás következményeit

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A vasi töktermelő gazdák már mindenhol végeztek a munkákkal, a megye teljes területén betakarították az őszi zöldséget. Korábban érett be a tök – mondta Horváth István termelő. Csakúgy, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs. Aki időben vetett, az idén nagyon hamar láthatta a munkája eredményét.

A mennyiséggel viszont szinte sehol sem elégedettek a gazdák. Nem lett túl sok tök az idén, tavasz végén ugyanis nagyon sok volt a csapadék, ez pedig ártott a növénynek. A rengeteg eső miatt a belvíz is gyakori volt, bizonyos területen ez teljesen ellehetetlenítette a munkát. Éppen kibújt volna a földből a friss hajtás, már tönkre is ment a sárban. Ugyanez történt az első virágzáskor, június elején. A rothadás pedig megfertőzte azokat a virágokat is, amelyek túlélték volna a szeszélyes időjárást. A tökmagot ugyanis hagyományosan elég közel, szorosan ültetik.

Azokon a területeken viszont, ahol lejtős területen gazdálkodtak, nem okozott ekkora gondot az időjárás. Ott el tudott folyni a csapadék, de „cserébe” sok magot kimosott a földből. A lankákon még így is jobb, összességében közepes lett a termés.

Horváth István termelő az idei mennyiséggel nincs megelégedve – megérzik a szélsőséges időjárás következményeit
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A nyári aszály egyáltalán nem ártott meg a növénynek, a tök jól bírja a szárazságot – mondta a termelő. Vízigénye mérsékelt, öntözni legfeljebb virágbimbós állapotban kell. Az időjáráson kívül az is gondot okozott a töktermesztőknek, hogy a növények megtermékenyülése sem volt optimális, sokkal kevesebb a mag, sok az üres szem – mondta Horváth István. Így aztán a tökmagolaj készítéséhez is kevesebb lesz az alapanyag.

A szélsőséges időjárás már évek óta gondot okoz a mezőgazdaság szinte minden területén, de a töktermelő azt mondja, nekik még kevesebb az okuk a panaszra, hiszen az elmúlt két évben, 2016-ban és 2017-ben is rendkívül jó termésnek örülhettek. Tökmagolajból szerencsére így sem lesz hiány, az őszi időszakban minden a tökről szól, egymást érik a köré szervezett fesztiválok. Nem véletlenül. A tökmagolaj nagyon egészséges, érdemes beépíteni az étrendünkbe.

Gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakban – omega-3 zsírsavakban is. Sok benne a vitamin és az ásványi anyag (egyebek között kalcium, kálium, magnézium, cink, réz, vas, D-vitamin, B-vitamin és E-vitamin). Emiatt aztán kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, javítja a keringést, csökkenti az érelmeszesedést, mérsékli a szívinfarktus kockázatát. Javítja a memóriát és a szellemi teljesítményt, az immunrendszert is erősíti. Gyulladáscsökkentő és a sok E-vitamin miatt jótékony hatással van a bőr és a haj állapotára is. Segíthet émelygés, hasi görcs, puff adás, refl ux esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!