Még óborral tele a pince

2018.10.16. 10:00

Kőszegi bor – A forró nyár és a megváltozott szokások miatt csökkent az eladás

A tavalyi termés jó része is még a pincékben van, miközben idén is rekordtermést szüretelnek a gazdák. Sokan kénytelenek hordókat venni.

Budai Dávid

Fotó: Unger Tamás

Csordultig teltek a Soproni Borvidék kőszegi körzetében a pincék, mivel a tavalyi termés jó része a hordókban ragadt. Láng Józseffel, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnökével beszélgettünk a kialakult helyzetről.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan történhetett mindez, 2016-ig kell visszamenni az időben. Ez volt az az emlékezetes év, amikor a kőszegi gazdáknak kilencven százalékban elfagyott a szőlőjük. Mindenki megijedt, ezért amikor 2017-ben jött egy szép termés, igyekeztek feltölteni a hordókat, ezért a saját terméshez még vásároltak is szőlőt. Így tett sok gazda és így tett a szövetkezet is. Tavaly végül másfél termésnyi bor került a hordókba, így várták a gazdák az idei évet. Csakhogy két éve a fagyok miatt úgy kipihente magát a szőlő, hogy tavaly jóformán csak megmutatta magát a jó termés, az igazi rekordtermés idén érkezett meg, közben viszont a hordók nem úgy ürültek, ahogyan arra számítani lehetett.

Ennek több oka is van. Láng József szerint az egyik ok, hogy nagyban megváltoztak a fogyasztási szokások, míg tíz évvel ezelőtt 33 liter bor volt az egy főre eső fogyasztás, most csak 24 liter, vagyis a borfogyasztás a harmadával visszaesett. Azonban nem csak kevesebb bort fogyasztanak az emberek: nem is a vöröset isszák. Idén szokatlanul meleg volt a nyár, márpedig a nagy melegben a fehérbor, a rozé meg a fröccs a népszerű, utóbbi is inkább fehérborból, na meg persze a sör, csakhogy a kőszegi hegy vörösboros vidék. Itt a kék és a fehér szőlő aránya kilencven a tízhez. Aztán persze gond az is, hogy amikor sok terem, akkor mindenkinek sok terem. Az Alföldön két éve igen jó termést szüretelnek, ott nem ritka a hektáronkénti 30 tonna, míg a hegyvidéken a 10 tonnának is örülnek. Az innen érkező három-négyszáz forintos olcsó bor elárasztja az áruházláncokat, ezzel pedig nem tudnak versenyezni. A soproni körzetben még nagyobb a gond, egyrészt mert ötször akkora a szőlőterülete (1500 hektár), mint a kőszegi körzetnek, másrészt ott sokan csak szőlőtermesztésre rendezkedtek be, pincéjük azonban nincs, félő tehát, hogy nyakukon marad a termés.

 

A borosgazdák közül viszont többen kénytelenek voltak hordót, tartályt vásárolni, Láng József saját borászatában tavalyról egy féltermésnyi maradt a pincében. De nagy bajban van a szövetkezet is, ott egy teljes termésnyi maradt tavalyról a hordókban. Másképpen fogalmazva: ha idén elmaradt volna a szüret, akkor is lenne annyi bor a hordókban, ami kitartana jövő ilyenkorig. Önmagában nem baj, ha a bor nem kerül ki egy éven belül a pincéből, hiszen például a kékfrankosnak, a cabernet-nak vagy a pinot noirnak nagyon is jót tesz, ha marad ideje érni. Van azért megoldás. Először is: sok kék szőlőből – igazodva a vásárlói szokásokhoz – rozét készítenek. Ezzel azonban vigyázni kell, mert például a tavaly készített 3500 liter kissé soknak bizonyult, márpedig a rozénak nem tesznek jót az évek. Több száz liternyi bort lepalackoznak. Valószínűleg több fehér szőlőt kell telepíteni, sőt a szövetkezet gondolkodik a bor dobozos csomagolásában és a musteladásban is.

Nem kell tehát aggódni, így vagy úgy, de lesz helye a rekordtermésnek. Aki korábban kőszegi bort akart inni, Kőszegre kellett jönnie. A jövőben könnyen lehet, hogy a kőszegi bort kell a vevőkhöz elvinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!