Körkép

2018.10.20. 07:00

Még tovább növelték a díjtámogatás mértékét

Egyre népszerűbb a díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer, amelynek keretösszegét egymilliárddal emelték is idén.

Vas Népe

A jövőben még inkább számítani kell a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharokra Illusztráció: Shutterstock

Idén nem sújtotta a mezőgazdaságot rendkívüli mértékben az időjárás. A magyar biztosítókhoz érkezett mezőgazdasági kárbejelentések alapján az idei év átlagosnak mondható, még akkor is, ha első ránézésre soknak tűnik a kárösszeg. Szeptember 15-éig összesen közel 4 milliárd forint értékű növénykár keletkezett a mezőgazdaságban, amely több mint hét és fél ezer bejelentéshez kapcsolódott, főleg a viharok és a jég okozott károkat – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének közleményéből.

A jövőben még inkább számítani kell a hirtelen lecsapó, nagy erejű
viharokra Illusztráció: Shutterstock

A helyi károk intenzitása ugyanakkor évről évre egyre erősebb, ami az időjárás szélsőséges jellegének fokozódását is mutatja. A klímaváltozás miatt a jövőben még inkább számítani kell a hirtelen lecsapó, koncentrált, nagy erejű viharokra, amelyek a korábbi évekkel összevetve egyre súlyosabb károkat okoznak egy-egy adott területen. Ezeket mérsékelheti a díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer, amely 2018-ban immár hetedik éve működik. Ennek lényege, hogy a gazdálkodók az ebbe a körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják. Augusztus 13-tól ráadásul megemelték a díjtámogatás mértékét 4 milliárd forintról 5 milliárdra, és ez már az idei évre is vonatkozik. A megemelt díjtámogatásnak köszönhetően idén a támogatás intenzitása kedvezőbb lehet, mint tavaly. Azt azonban jó tudni, hogy a díjtámogatott biztosítások csak akkor fizetnek, ha a kárküszöb mértéke a károsodott területre megállapított biztosítási összeg legalább 30 százalékát eléri. 2012-ben még másfél milliárd forint alatt maradt az ilyen típusú biztosítások teljes állománydíja, 2017-ben már elérte a 9,76 milliárd forintot és a várakozások szerint idén is 10 milliárd forint környékén lesz. A nem díjtámogatott növénybiztosítások esetén a jég‑, tűz- és viharkárra kötöttek legtöbben biztosítást tavaly. A piaci adatok szerint egyébként a mezőgazdasági művelés alatt álló területek kevesebb, mint felére kötöttek biztosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!