Hirdetés

2019.04.04. 15:54

Miért egyre furcsább elnevezésűek a személyi kölcsönök?

Miért ilyen furcsa neveket választanak a személyi kölcsön termékek esetében?

Erről kérdeztük meg a Hitelmindenkinek.hu szakértő csapatát. Azzal talán mindannyian egyetértünk, hogy manapság akkor kínálat van a kölcsönökből, hogy muszáj lépést tartani a konkurenciával. Az egyetlen megoldás a bankok számára a figyelemfelkeltésre az, ha szinte meghökkentő termék elnevezésekkel és reklámokkal dobják piacra a különféle hitelkonstrukciókat.

Milyen személyi kölcsön megnevezéseket találhatunk?

Elég, ha elnavigálunk a Google keresőjébe és beütjük a személyi kölcsön szót, máris számtalan ajánlattal találjuk szembe magunkat. Mi szemezgettünk a jelenleg megtalálható és igényelhető termékek közül. MKB Mosoly személyi kölcsön, a Sberbank Fair személyi kölcsöne, a Cetelem Saját Ritmus vagy akár az Erste Bank Most hitelterméke azonnal látható.

Az egyik elnevezés szinte sürgeti az embert, hogy felvegye a kölcsönt. A másik mosolyra, azaz boldogságra fakasztja azt, aki éppen hitelt szeretne felvenni, de talán igazuk is van, boldog lesz a hiteligénylő, hiszen pénzhez jut.

A Fair szó a megbízhatóságot hivatott jelezni az ügyfelek felé. A Saját Ritmus valószínűleg annak köszönhető, hogy az ügyfelek saját maguk dönthetik el, hogy milyen kölcsöntípus mellett teszik le a voksukat. Természetesen, hogy ezt jobban átlássuk meg kell néznünk az egyes kölcsönöket.

Vajon miért ilyen népszerűek ezek a kölcsönök?

A fogyasztáshoz szorosan kapcsolódó hitelek piaca egyre bővül. Lakásbővítésre, temetésre, autóvásárlásra, iskolakezdésre is vesznek fel személyi kölcsönt az ügyfelek. Természetesen, ha valaki oktatási célra keres hitelt, akkor tanfolyami díjak kifizetésére és a továbbtanulás anyagi fedezeteként is igényelheti a termékeket. Minden esetben hathatós megoldást nyújtanak a

szabad felhasználású kölcsönök. A bankok folyamatosan reklámfilmekkel, hatalmas óriásplakátokkal, szórólapokkal, újság hirdetésekkel hívják fel a lakosság figyelmét a különféle konstrukciókra.

Amikor egy teljesen új terméket dobnak piacra, szinte mindenhol ezekkel találkozhatunk. Nem telhet el úgy egy családi este, hogy ne halljunk hiteltermékkel kapcsolatos hirdetést a tévében. Ezeket a hitelek a legtöbb esetben úgy hirdetik, hogy akármire felhasználhatók és a hitelcél egyáltalán nincsen korlátok közé szorítva. Külön kihangsúlyozzák, hogy nem kérnek ingatlanfedezetet az ügyfelektől. Sok ügyfél számára fontos, hogy ne kérjen a bank ingatlanfedezetet, hiszen a hitelválság óta erre fokozottan odafigyelnek. A szabad felhasználású jelzáloghitelek szerepe csökken, a szabadfelhasználású kölcsönök szerepe viszont egyre növekszik. A nem fizető ügyfelek aránya évről évre csökken, hiszen az emberek már odafigyelnek arra, hogy mennyire adósodjanak el. A hitelválság során sokan kerültek utcára és ez a tendencia még mind a mai napig érezteti hatását. Ma sem telhet el úgy nap, hogy ne hallanánk egy kilakoltatásról. Mivel az emberek látják, hogy ténylegesen megtörténnek a kilakoltatások, így sokkal óvatosabbá váltak a hitelek felvételénél is. Természetesen ezt az állam is segíti, hiszen az új törvények és jogszabályi rendelkezések mind erre utalnak. Ma már csak a fizetésünk bizonyos százalékáig adósodhatunk el, ezt már az állam is szabályozza. Ma már csak a jövedelmük 30-35 százalékáig adósodhatnak el az ügyfelek. A hitelpiaci átrendeződés miatt a bankoknak is sürgető, hogy újabb és újabb személyi kölcsön termékekkel lépjenek piacra.

Kik nem igényelhetnek személyi kölcsönt?

Azok az ügyfelek, akik szerepelnek a KHR listán, azaz a rossza adósokat nyilvántartó, bankok közötti listán biztosan nem tudnak hitelt felvenni semmilyen formában. A bankok mellett a piacon egyre több pénzügyi vállalkozás is rést talál. Ők mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az ügyfeleket pénzhez juttassák, így végső esetben kereshetünk egy ilyen céget is, hátha van valamilyen megoldásuk a BAR listás ügyfelek részére is.

A rossza adósok listájáról lekerülni azonnal lehetetlen, hiszen a rendszerben egészen addig aktívként szerepel az adós amíg a tartozása fent áll. Ha visszafizeti a tartozását, akkor átrakják egy úgynevezett passzív státuszba. Itt már talán esélyes, hogy hitelhez jussunk a

pénzintézeteknél. Addig azonban az esélytelenek nyugalmával kell járni a különféle pénzügyi vállalkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!