HIRDETÉS

2019.04.10. 16:13

Miért tértek át sokan a személyi kölcsönre?

Egykor nem tartozott a legnépszerűbb banki termékek közé, de az utóbbi időben annyira keresett lett, hogy már legkevesebb havi 30 ezer ilyen szerződést kötnek idehaza: ez a személyi kölcsön.

2015-ben havonta 8-9 milliárd forint értékben vettek fel az ügyfelek ilyen hitelt, 2018-ban viszont havonta 45 milliárd forintot folyósítottak a bankok. Mindez a jövedelmek javulása mellett azt is mutatja, hogy kedvezőbb lett a személyi kölcsön megítélése. És ez nem véletlen.

Pár nap alatt megvan

Kevesen vannak, akik lazán kezelhetik az idejüket, többen vagyunk azok, akiknek az időből van a legkevesebb. Épp ezért, ha fel lehet venni úgy milliós nagyságrendű hitelt, hogy nem kell nagyszámú dokumentumot beszerezni, és sokszor fordulni az ügyintézőnél, hanem minden letisztázódik pár nap alatt, az hatalmas piros pontot jelent egy hitelnek.

Az ügyfelet a bank a személyi kölcsönnél a bevétele alapján értékeli, amit a jövedelem igazolásával aránylag könnyen fel tudunk mutatni.

Emellett a feltételek kevésbé szigorúak, ami szintén megkönnyíti az ügyintézést, amellett megnöveli az érintett ügyfelek körét.

Az autólízinggel vagy a lakáshitellel szemben ez a kölcsön fedezet nélkül igényelhető. Az ingatlan nem kerülhet megterhelésre, azaz a család ingatlanvagyona biztosan megmarad: ez Magyarországon, ahol a többség alapvető, legkomolyabb értékű tulajdona a lakás vagy ház, komolyan számításba jön.

Sokak számára nagyon előnyös a szabad felhasználás. Ez szintén csökkenti a ‘papírozást’. Egy hasonló kaliberű lakásfelújítási hitel esetén például minden elköltött pénzt vissza kell igazolni – ma már a fenti okok miatt sokan személyi kölcsönből fedezik a felújítást is.

Egyszerű, gyors, mégis nagy a hitelösszeg

Nem mellékes, hogy ma már jóval nagyobb kölcsönhöz lehet jutni, mint évekkel ezelőtt, így akár egy kilenc milliós házfelújítás is fedezhető ebből a forrásból.

Azért a pénzintézetek nem mindenkinek adnak kölcsön ekkora összegeket. Ha például KHR (BAR) listán vagyunk, akkor ne is folyamodjunk személyi kölcsönért.

Az utolsó komoly érv: a THM

A személyi kölcsön népszerűségét nagyrészt az növelte, hogy lejjebb mentek a THM-ek. A Teljes Hiteldíj Mutató a hitel valódi árát mutatja meg az összes költséggel együtt.

Döbbenetesen jó ajánlatokat találunk, ám mikor választunk, ne csak ezt az egy számadatot vegyük figyelembe.

Minden esetben nézzük át az apró betűs útmutatót és az összes feltételt; például, hogy milyen elvárásai vannak a banknak a jövedelem érkeztetésével kapcsolatban, vagy milyen feltételei vannak a végtörlesztésnek. Emellett mindig a fix vagy a majdnem végig fix változatra érdemes szavazni a személyi kölcsönöknél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!