Most már melegre volna szükség

2019.05.31. 11:30

Kalászos- és repce-fajtabemutatót tartottak a Gabonakutatónál

Az őszi kalászosok és a repce fajtakínálatát mutatták be csütörtökön az érdeklődőknek, de szó esett a terménypiaci kilátásokról is a szegedi központú Gabonakutató Nonprofit Kft. növénynemesítő állomásán.

Tóth Kata

Péterfy Csaba, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója Fotó: HB

Egyre nagyobb szélsőségekkel kell szembenézni az időjárás kapcsán, a Gabonakutatónál a nemesítés egyik fő iránya az élőlényekhez köthető és azoktól független stressz­tényezőkkel szembeni tolerancia vizsgálata. A nemesítők azokból az anyagokból válogatnak, amelyek magyarországi környezetben, az itteni klimatikus viszonyok között szelektálódtak, erről is beszélt köszöntőjében Wágner József, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója. Az őszi kalászosokra és a repcére fókuszált a tegnapi bemutató – a nagy termőképességű, speciális hasznosítású, prémium minőségi kategóriájú búzafajtákra, illetve azokra, amelyeknek jó a betegség-ellenálló képességük –, de a szakember hangsúlyozta: az egészséges szántóföldi gazdálkodás nem csak néhány fő növényről szól.

Péterfy Csaba, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója Fotó: HB

A vetésforgóban olyan növények is előtérbe kerülnek, amelyeket jelenleg még jóval kisebb vetésterületen alkalmaznak, és a Gabonakutatónál megtalálhatók. A gabonapiaci aktua­litásokat elemezve a világpiaci helyzetre ható tényezőket sorolta Bidló Gábor, a Budagabona Kft. ügyvezetője: elmaradt az El Nino-áramlat, Dél-Amerikában rekordközeli kukorica- és szójatermés várható. Folytatódik a tavaly nyár óta tartó kereskedelmi háború az USA és Kína között, az Egyesült Államok középső részén hatalmas árvizek pusztítanak – ez a rész a legnagyobb kukorica- és szójatermő terület, de a búzát is érinti. 2019 első feléről azt mondta: összességében javuló terméskilátások jellemzik.

Az idei rendkívüli esztendő, olyan nagy szárazság volt Délkelet-Magyarországon, hogy az őszi vetések nem keltek ki időben. Azóta megjött a várva várt csapadék, és bár mondjuk, hogy májusi eső aranyat ér, a jóból is megárt a sok, ezt dr. Cseuz László osztályvezetőtől hallottuk. A kalászosoknak nincs szükségük további csapadékra, inkább melegre, hogy felszáradjanak a földek. És száraz, meleg nyárra, hogy a búza meg tudja őrizni a minőségét. Nehéz még jósolni, de országosan a termés várhatóan nem éri el a 2018. évit a rendkívül száraz tavasz miatt, mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!