Kárkifizetés

2019.11.19. 14:00

A JÉGER nagyon jól teljesít – Szekér László a megye legkiválóbb talajgenerátor-kezelője

Felére csökkent a jég miatti kárkifizetés azóta, hogy két éve üzembe helyezték a JÉGER-t. A megye legjobb kezelője átlagosan a riasztás után öt perccel már elindítja a rábízott talajgenerátort.

Budai Dávid

Szekér Lászlónak dr. Pusztavámi Márton, a NAK vasi elnöke gratulál

Fotó: Cseh Gábor

A mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása, hogy hatékony megoldásokat találjon a változékony időjárás okozta problémákra, köztük a jégverésre, amely minden évben hatalmas károkat okoz. Két évvel ezelőtt Európában egyedüliként Magyarországon épült ki uniós és nemzeti támogatásból az ország teljes területét lefedve a jégkármérséklő rendszer, azaz a JÉGER, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül tavaly és idén 13 százalék alatt maradt, míg a 2015-2017-es átlag 32 százalék felett volt – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas Megyei Igazgatóságának hétfői sajtótájékoztatóján.

Szekér Lászlónak dr. Pusztavámi Márton, a NAK vasi elnöke gratulál
Fotó: Cseh Gábor

A rendszer működésének hatékonysága a biztosítók jégkárkifizetéseiben is megfigyelhető, hiszen 2017-ben majdnem 6,3 milliárd forint volt, addig tavaly ez az összeg 3,2 milliárd forintot tett ki. Dr. Pusztavámi Márton, a NAK vasi elnöke hangsúlyozta: a jégkármérséklő rendszer nem azt jelenti, hogy az eljárás segítségével megakadályozzák a jégesőket, hanem arról van szó, hogy mérséklik a jégkárt. A talajgenerátorok segítségével a viharfelhőbe juttatott ezüstjodid szemcséken kicsapódik a víz és így ahelyett, hogy nagy jégdarabok keletkeznének, apró szemű jég esik. Ráadásul annak ellenére sikerült nagyságrendekkel csökkenteni a kár mértékét, hogy az elmúlt két év különösen viharos volt, például a zivataros napok száma idén 31, tavaly pedig 39 volt, míg az azt megelőző három évben átlagban 23. A rendszer kiépítését megelőző három évben átlagosan több mint 57 ezer hektárt érintett a jégverés évenként, míg tavaly mindössze 22,5, idén pedig 37,3 ezer hektár volt kitéve a természeti csapásnak.

Vas megyében 39 talajgenerátor működik, ebből hét automata rendszerű, a többinél azonban manuálisan kell elvégezni az indítást és a leállítást, ami 24 órás készültséget kíván meg. A NAK szerződésben áll az Országos Meteorológiai Szolgálattal, akik vészhelyzet esetén értesítik a kezelőket, hogy indítaniuk kell a generátort. A kamara minden megyében elismerte a legjobbakat, Vas megyében Szekér Lászlót: a rábízott vasasszonyfai állomást idén 51 alkalommal kellett beindítania fél órán belül, de nála az öt perc az általános, ráadásul újításaival még hatékonyabbá tette a rendszert. Az üzemanyagtartályok feltöltése és karbantartása is a kezelők feladata. Jövőre az idei tapasztalatok miatt május 1-je helyett már április 15-én indul a JÉGER és üzemben is marad szeptember 30-áig. A rendszer működtetésére az agrártárca a Kárenyhítési Alapból évente 1,5 milliárd forintot biztosít NAK számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!