A hónap végéig még érvényesek

2020.01.07. 11:30

Ha új autót veszünk, a régiről kérhetjük a jogosultság érvényesítését

A megyematricák a megyét követő első lehajtóig érvényesek. Ha valaki véletlenül felhajt a pályára érvényes matrica nélkül, hatvan perce van pótolni a mulasztást.

Budai Dávid

Az éves matricák 13 hónapig érvényesek. Az állami útdíjszolgáltató online felületén vásárolva kényelmi díjat sem kell fizetni

Fotó: Szendi Péter

Mindent elmondunk, amit az év elején az autópálya-matricákról tudni kell, a két legfontosabb kérdés természetesen az ára és az érvényessége. Jó hír, hogy az e-matricák díjai idén sem változnak, valamint hogy a tavalyi matricák még a hónap végéig, január 31. éjfélig érvényesek. Az éves úthasználat egyébként nyolcadik éve, a megyei jogosultságok pedig a 2015-ös bevezetésük óta nem drágultak. Így a személyautókra (D1) egy tíznapos matrica továbbra is 3500 forintba, míg az éves megyei matrica 5000 forintba kerül. Az éves matricák mindig a következő év januárjának végéig érvényesek, így aki most először vesz országos vignettát 42 980 forintért, az akár 13 hónapon keresztül, korlátlanul használhatja Magyarország díjfizetős útjait.

Az éves matricák 13 hónapig érvényesek. Az állami útdíjszolgáltató online felületén vásárolva kényelmi
díjat sem kell fizetni Fotó: Szendi Péter

A megyei matrica is 13 hónapig érvényes az adott megye minden díjköteles útszakaszára, valamint a megyét követő első lehajtókra. A jogosultságok személyesen és digitális felületeken is megvehetők. Az állami útdíjszolgáltató online felületén (ematrica.nemzetiutdij.hu) vásárolva ráadásul kényelmi díjat sem kell fizetni. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. 2020-ban térképes útvonal- és matricatervező szolgáltatást is indít, az útdíjfizetési lehetőséget minden üzemanyagkártyára kiterjeszti.

Ha valaki felhajt a pályára érvényes matrica nélkül, 60 perc áll rendelkezésére pótolni a matrica beszerzését büntetés nélkül. Ilyenkor jól jön a telefonon egy mobilalkal­mazás, amelyen keresztül azonnal elintézhető a vásárlás. Sokan nem tudják: ha valaki új autót vesz, kérheti a régire megvásárolt jogosultság érvényesítését a másik, azonos díjkategóriájú gépjárműjére a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban. Az átírás díja 1470 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!