költségkimutatás

2020.01.26. 07:00

Nemsokára kiderül, mennyiért bankolunk

Részletes költségkimutatás januárban, azonnali utalás márciusban. A változó banki szolgáltatások várhatóan kiélezik a pénzintézetek közötti versenyt és megkönnyítik az ügyfelek életét.

VN

A rendelkezés megkönnyíti az ügyfelek számára a tájékozódást: nagy eltérések fordulhatnak elő

Fotó: Shutterstock

Átláthatóbbá és könnyebben összehasonlíthatóvá válnak a banki kiadások, januárban ugyanis minden ügyfél részletes díjkimutatást kap a bankjától a költségeiről. Ezt egy uniós szabály teszi kötelezővé, és a vonatkozó kormányrendelet szerint január 31-éig a lakossági ügyfelek részletes, egységes és egymással összevethető kimutatást kapnak arról, hogy 2019. augusztus 1-je és december 31-e között milyen, számlavezetéshez kötődő – például számlavezetés és számlanyitás, utalás, sms-szolgáltatás, beszedési megbízás, netbankhasználat – költségeket számolt fel a bankjuk.

– A bevezetés időpontja miatt még csak egy csonka évnek a költségeit látják a fogyasztók, jövőre már a teljes 2020-as díjakat látják majd. Így pontosan nyomon követhető lesz, hogy bizonyos szolgáltatásokat hányszor vett valaki igénybe, és az pontosan mennyibe került. Az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak, és a pénzintézetek közötti versenyt is fokozza, hogy az ügyfelek egyszerűbben tudnak váltani, ha drágának találják a saját szolgáltatójukat – mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. A portál szerint a mostani banki kínálatban elérhető számlák díjai között éves szinten akár 20–30 ezer forintos eltérés is lehet.

A rendelkezés megkönnyíti az ügyfelek számára a tájékozódást: nagy eltérések fordulhatnak elő
Fotó: Shutterstock

A magyarországi bankok egyébként 9,58 millió bankszámlát vezettek 2019 szeptemberének végén. A pénzintézetek számlavezetésből származó bevétele pedig 2019 első 9 hónapjában meghaladta a 82 milliárd forintot, ami éves szinten nyolcszázalékos növekedésnek felel meg, az átutalásokhoz kapcsolódó bevételek több mint 104 milliárdot tettek ki, ami háromszázalékos emelkedést jelent, a készpénzfelvételhez kapcsolódó bevételek hét százalékkal 51,5 milliárd forintra nőttek. A Magyar Nemzeti Bank egy tanulmánya nemzetközi összehasonlításban drágának találta a magyar bankok szolgáltatásait, például a számlavezetés vagy az átutalások díját. A jegybank inkább olyan csomagokat látna szívesen a piacon, amelyeknél a számlavezetési díj ellenében az ügyfelek korlátlan számú és összegű tranzakciót hajthatnának végre. A fix havidíjért történő korlátlan számú tranzakciók bevezetése pedig segítené a március 2-án induló azonnali fizetési rendszer elterjedését.

– Az azonnali fizetési rendszer jelentős változást hoz a napi pénzügyekben, a forint alapú banki átutalások ezentúl az év minden napján, napi 24 órában öt másodpercen belül megjelennek a kedvezményezett számláján. A művelethez ráadásul még a számlaszámra sem lesz feltétlenül szükség, más azonosítót – mobiltelefonszámot vagy e-mail-címet – is meg lehet adni. A bankszámlák összehasonlíthatósága, a várhatóan fokozódó verseny és az azonnali fizetési rendszer alapvető változásokat hozhat a mindennapi bankolásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!