SZPONZORÁLT TARTALOM

2020.03.23. 07:00

Hogyan kerülhetek le a BAR/KHR listáról?

Hiteligénylés előtt a pénzintézeteknek ellenőrizniük kell, hogy a hiteligénylő szerepel-e a BAR/KHR listán, hiszen az itt lévő információ – ha van – szükséges a hitelképességi vizsgálathoz.

Mature financial agent showing new investment to young couple. Happy financial advisor discussing with a couple their mortgage loan. Happy couple consulting their bank agent about savings plan.

Mit jelent a BAR/KHR lista?

  • BAR lista: Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer
  • KHR lista: Központi Hitelinformációs Rendszer
  • A BAR lista kifejezés már megszűnt, helyette az új, KHR lista nevet használjuk.

    A KHR listát a BISZ Zrt. üzemelteti, melyet az itthoni pénzintézetek, hitelintézmények és bankok működtetnek. Ez a lista arra lett kifejlesztve, hogy a pénzintézetek egy központi helyen tudják nyilvántartani a magánszemélyek és cégek hiteleit.

    Csak a banknak jó a BAR/KHR lista?

    A banknak azért jó, mert így elkerülheti azt, hogy tömeges adósságot termeljen, anyagi kárt okozzon a banknak, illetve azt, hogy nagymértékben megnövelje a hitelkockázatot.

     

    Az ügyfélnek azért jó, ha ellenőrzik az adatait – ha fent van – a KHR listán, mert így elkerülhetőek olyan problémák, mint a sorozatos fizetésképtelenség vagy az adósságok felesleges és felelőtlen felhalmozása, melyek hosszútávon még a következő generáció életét is megkárosíthatják.

     

    Ki kerülhet fel a BAR/KHR listára?

    A BAR/KHR listára főként a hitel visszafizetési problémák miatt lehet felkerülni. A BAR/KHR listának van egy aktív és egy passzív státusza.

    Hitelvisszafizetési késedelem

    Ebbe a kategóriába sorolhatóak azok az adósok, akinek 90 napon túlmenő, a minimálbér összegénél nagyobb, lejárt határidejű tartozásuk van.

    Nemcsak a hiteligénylő, de az adóstárs és a kezes is felkerül így a listára, melyben aktív státuszt kapnak. Amennyiben sikerül rendezni az adósságot, akkor még egy évig passzív státuszban lesz az adós, a kezes és az adóstárs is.

    Bankkártyával, hitelkártyával kapcsolatos visszaélés, pénzügyi csalás

    Ebben a kategóriában azok az adósok vagy csalók szerepelnek, akik jogosulatlanul kezelnek valamilyen hitelkártyát, bankkártyát vagy banki szolgáltatást.

    Ilyen eset például, ha valaki azt hazudja, hogy ellopták a kártyáját, de használja tovább, lopott kártyáról költ, hamis adatokkal próbál pénzintézményben szolgáltatást igénybe venni vagy valamilyen bírósági ügyben szerepel, mely során nem használhatja a kártyáit.

    Itt nincs aktív vagy passzív státusz, helyette a csaló 5 évig rajta lesz a BAR/KHR listán.

    Hogyan kerülhetünk le a BAR/KHR listáról?

    Kifizetjük a hitelt.

    Ezt könnyebb leírni, mint végrehajtani, viszont ismerősök, rokonok gyakran kisegítik ilyenkor a rászorult családtagokat.

    Nem tudjuk kifizetni, de van fedezetünk.

    A bank a fedezetet fogja elfogadni pénz helyett. A fedezet tárgya a szerződéstől függ, de általában ingatlan, autó, hajó vagy bármilyen nagyobb értékű tulajdon szokott ez lenni.

    Nem tudjuk kifizetni, fedezetet sem tudunk biztosítani.

    Ebben az esetben hitelszerződés-módosítást fog javasolni a bank. Léteznek már olyan személyi kölcsönök, amelyekkel könnyen és gyorsan lehet rendezni egy ilyen komoly adósságot. Ezt adósságrendező hitelnek is hívjuk, de érdemes megkérdezni a bankokat, hogy milyen konstrukciót javasolnak a mi esetünkben.

     

    FONTOS: Ne essünk kétségbe, a bankoknak az a célja, hogy viszontlássák a felvett pénzt, így együttműködőek lesznek.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!