A munka még nem állt meg

2020.03.13. 14:00

Vasi cégek a koronavírus-járvány idején: óvintézkedések, kérdőívek

A koronavírus terjedése miatt egyre több helyen lépnek életbe különleges intézkedések. A vasi gyárakban hogyan védik a dolgozók egészségét?

Lakosi Gabriella

Az Opel dolgozóit is megkérték: fogadjanak kevés látogatót, a gyárba csak kérdőív kitöltése után lehet belépni

Fotó: VN-archív

Arról szinte minden üzemben beszámoltak, hogy figyelemfelhívó kampányokkal emlékeztetik a dolgozókat a kézmosás fontosságára; de van, ahol ennél kicsit tovább is mentek.

A koronavírus folyamatos terjedése miatt a Schaeff­ler-csoport óvintézkedéseket léptetett életbe. Az eredetileg január 23-án hatályba lépett, Kínára vonatkozó üzleti utazási tilalmat március 31-ig meghosszabbították. Olaszországot, Japánt, Dél-Koreát, Iránt, Thaiföldet, illetve Hongkongot illetően is utazási tilalmat rendeltek el, mely visszavonásig érvényes. Azokat a munkavállalókat, akik a felsorolt országok valamelyikéből térnek vissza – legyen az üzleti vagy privát utazás –, kérik, hogy 14 napig otthonról dolgozzanak.

Óvintézkedéseket hoztak a telephelyre érkező vendégek számára is: a látogatóknak egy rövid kérdőívet szükséges kitölteniük, mielőtt engedélyt kapnak a belépésre. Ha a kérdőív alapján speciális kockázati tényezők feltételezhetők, például ha a látogató az elmúlt 15 napban a fent felsorolt országok egyikében járt, vagy kapcsolatba lépett olyan személyekkel, akik ezen országok egyikében voltak, akkor a látogató nem léphet be az adott telephely területére.

A Schaeffler-csoport ajánlása a munkavállalóknak az, hogy minden találkozót konferenciahívás formájában vagy Skype-on keresztül tartsanak meg.

Az Opel dolgozóit is megkérték: fogadjanak kevés látogatót, a gyárba csak kérdőív kitöltése után lehet belépni
Fotó: VN-archív

Az Opelnél is hasonlóan járnak el. A dolgozókat megkérték, hogy a lehető legkevesebb látogatót fogadjanak, inkább online kommunikáljanak. Ha viszont halaszthatatlan a személyes találkozás, náluk is csak egy kérdőív kitöltése után léphet be a gyárba az illető. A külföldi utak számát is minimálisra redukálták. A legfontosabbak mégis a higiéniai intézkedések – tudtuk meg Kaszás Zoltán sajtószóvivőtől. Hisznek abban, hogy a megelőzés a legfontosabb feladat, ezért növelték a takarítások számát, és folyamatosan felhívják a munkavállalók figyelmét például a helyesen végzett kézmosás fontossá­gára is.

Moser Ibolya, a Flex kommunikációs referense azt mondta: elsődleges a munkavállalók és családjuk biztonsága. A kialakult helyzetre való tekintettel szakértő kollégákból álló stábot hoztak létre, a munkatársak védelméért megteszik a szükséges intézkedéseket, illetve naprakészen reagálnak a bekövetkező változásokra. Figyelik a koronavírussal kapcsolatos jelentéseket, mindent elkövetnek, hogy minimálisra csökkentsék az üzletmenetre és a munkavállalókra gyakorolt negatív hatásokat. Együttműködnek az érintett hatóságokkal a járvány visszaszorítására irányuló erőfeszítések kapcsán – fogalmazott.

A Nestlé büki gyárában is vannak intézkedések

A Nestlé büki gyárában is vannak intézkedések. Ahogy arról már beszámoltunk: dolgozóikat arra kérték, hogy március 25-ig függesszék fel az összes külföldi üzleti útjukat, és a belföldi kapcsolattartásban is igyekezzenek más kommunikációs megoldásokat használni. Azokat a munkatársaikat, akik az elmúlt 14 napban a vírusfertőzésben érintett területeken jártak, arra kérték, hogy lehetőség szerint otthonról dolgozzanak. Ha ez nem lehetséges, hivatalos távollét státusszal felmentették őket a munkavégzés alól.

A munka még sehol nem állt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!