gazdaság

2020.05.11. 07:00

Több most az álláskereső – Megyénkben mindeközben az ajánlatok száma is növekedni tudott

Országszerte jelentősen nőtt az álláskeresők száma márciusban. Vas megyében még így is alacsony volt a munkanélküliek aránya, miközben a bejelentett üres álláshelyek száma növekedni tudott.

Vas Népe

Egy év alatt 17,6 százalékkal lett több az álláskereső a megyében, de arányaiban még mindig alacsony volt a számuk márciusban Fotó: Shutterstock

Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, amit a jelenleg zajló globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet minden jel szerint megtör, ezt igazolják a márciusi számok is. A harmadik hónap utolsó napján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 281,3 ezer álláskereső szerepelt, ami 0,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban; 3,7 százalékkal nőtt a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma is. Az álláskeresők közel fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban.

Márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,2 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron megye (1,8%, illetve 1,4%) rendelkezett, de pontosan ugyanezekkel a mutatókkal bírt márciusban Budapest is. A kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Pest, Komárom-Esztergom, Csongrád és Vas megye.

Egy év alatt 17,6 százalékkal lett több az álláskereső a megyében, de arányaiban még mindig alacsony volt a számuk márciusban Fotó: Shutterstock

A tárgyhónapban összesen 59,4 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási hivatalnál, ebből az első alkalommal regisztrálók aránya 7 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 7,8 százalékkal nőtt. A foglalkoztatók összesen 104,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, ennek 88 százalékához igényeltek támogatást. Márciusban összesen 166,5 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, a zárónapon 77 ezer maradt betöltetlen. A foglalkoztatók 1098 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be, főként a vendéglátás területén, de Vas megye nem volt érintett.

Vas megyében, márciusban 5240 volt a nyilvántartott álláskeresők száma, ami 521-gyel több, mint februárban, és 785-tel több, mint egy évvel korábban. A nyilvántartott álláskeresők aránya azonban még a nagyarányú létszámnövekedés ellenére is alacsonynak számított márciusban, az aktív népességhez viszonyítva 4, a munkavállalási korú népességhez viszonyítva 3,1 százalék. Ha a bejelentett betöltetlen álláshelyek havi mérlegét nézzük, azt látjuk, hogy februárban még 1066 szabad állás volt a megyében, ehhez jött márciusban 1378, miközben 1303 állás megszűnt, így végül a márciusi záró állomány 1141 volt, vagyis kicsivel még nőtt is a betöltetlen álláshelyek száma februárhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!