Helyzetjelentés

2020.06.09. 11:30

Érdemes lesz alkudni – Erősen felértékelődhet az ingatlanközvetítők szerepe

Az eladók háromnegyede 5-10 százalékot is hajlandó lenne engedni az árból. Alkura a legnagyobb esélyük a komoly, készpénzes vevőknek van.

VN

Készpénzzel fizetők előnyben: jobb alkupozícióban

Fotó: Shutterstock

A lakásukat piacra dobó tulajdonosok nagyobb része a hirdetési árat magától nem vinné lejjebb, ha viszont komoly vevő jön, akkor változik a felállás – többek között ez derül ki az ingatlan.com ingatlanjukat eladásra vagy kiadásra hirdető tulajdonosok körében május közepén végzett – nem reprezentatív – felméréséből, amelyben több mint 1200-an vettek részt.

A végeredmény szerint a lakáseladást tervezők többsége (31 százaléka) a saját élethelyzete változása miatt döntött úgy, hogy eladja ingatlanát. Közel 16 százalékuk kisebb lakást szeretne, majdnem ugyanennyien (15,3 százalék) pedig nagyobb lakásba menne. A felmérésben részt vevők közül a fővárosiak és az agglomerációban, illetve a megyeszékhelyeken élők érzik leginkább biztonságban a jövőjüket (73-77 százalékuk).

Készpénzzel fizetők előnyben: jobb alkupozícióban
Fotó: Shutterstock

A megyeszékhelyek vonzáskörzetében, illetve a kisebb vidéki településeken lakást eladók érezték úgy a legnagyobb arányban, hogy a munkahelyük, jövedelmük valamilyen szinten bizonytalan (31-34 százalék). A lakáseladók egy százaléka akkor csökkentené a meghirdetett árat saját magától, ha egy héten belül nem jelentkezik érte valaki az adott áron, 11 százalékuk erre egy hónapot várna, több mint 17 százalékuk 3 hónapot, 23 százalékuk fél évig várna a vevőre, addig nem árulnák olcsóbban az ingatlant.

Beszédes, hogy az eladást tervezők 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy magától nem szeretné az eredetileg meghirdetett árat csökkenteni, és inkább elállna az eladástól. Más a helyzet viszont, ha komoly vevő kerül a képbe, ebben az esetben a portál felmérése szerint a vevőknek van esélyük az alkura. Minden második lakáseladó 5 százalékot hajlandó engedni az általa megszabott árból, közel 29 százalékuk akár 5-10 százalékos alkura is nyitott lenne. Alig több mint 9 százalékuk el tud képzelni akár 10-20 százalékos engedményt is, de a lakáseladók 15 százaléka ebben az esetben sem alkudna.

Balogh László azt mondta: összességében az látszik, hogy a lakáseladók háromnegyede engedne az árból 5-10 százalékot. A jelenlegi helyzetben a legtöbb tulajdonosnak mindegy, hogy a vevő készpénzzel, átutalással fizet vagy hitelből is finanszírozza a vásárlást. 55 százalékuk egyformán örül minden komoly szándékú vásárlónak, közel 18 százalék azt mondta, ha készpénzes vevő jön, akkor még valamennyit hajlandó engedni a vételárból.

A járványhelyzet elmúltával a lakáseladók 35 százaléka fogadná el ingatlanközvetítő segítségét. A szakértő úgy véli: sokak szerint a járványhelyzet után az ingatlanértékesítés a korábbinál nehezebbé válhat, ezért növekszik a közvetítők ázsiója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!