Az őszi árpával indul az aratás

2020.06.15. 12:00

Vas megyében is jól jöhet még a csapadék a kalászosoknak

A szárazság miatt egy-két héttel korábban indulhat az aratás. Az aszályos évkezdés után végre megérkezett az eső, ami ugyan a repcén már nem segít, de a kalászosok minőségén még sokat javíthat.

Budai Dávid

Takács Gyula egy kilenchektáros táblában mutatta meg, hogy az ősszel vetett búzájában milyen szépen kiteltek a szemek

Fotó: Cseh Gábor

Hiába hullott rengeteg eső mostanában, az elmúlt hónapok aszályos időjárását már nem tudja jóvátenni – mondta dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke, akit a kalászosok és a repce várható termésmennyiségéről kérdeztünk.

Az év első három hónapjában Vas megyében több rekord is megdőlt. Amióta feljegyzéseket készítenek az időjárásról, soha nem volt annyira meleg, nem fújt annyira a szél, nem sütött annyit a nap, mint az év első négy hónapjában – és ennyire kevés eső sem esett még soha. Van a megyének olyan része, ahol az említett időszakban mindössze 37 milliméter csapadék hullott, a Sárvár–Szombathely vonaltól északra a legrosszabb a helyzet.

Takács Gyula egy kilenchektáros táblában mutatta meg, hogy az ősszel vetett búzájában milyen szépen kiteltek a szemek
Fotó: Cseh Gábor

Május közepén aztán megérkezett az eső, de ami hullott, az is mindössze a fele volt a szükségesnek, a június már sokkal csapadékosabb, de még ez is kevés. A sokéves átlag évi 650 milliméter szokott lenni, az idén még csak 160 milliméter hullott, holott már lassan eltelt az esztendő fele.

A repcén a későn érkezett eső már nem segít, a kalászosoknál viszont van jelentősége, hiszen ha a nedvesség hatására szépen kitelnek a szemek, nagyot nőhet még az ezermagsúly. Szerencsére az ősszel elvetett búza esetében sikerült megalapozni a hektáronkénti átlag hatmilliós tőszámot, és a kalászban lévő szemek számával sincsen gond.

Rekordok azonban nem dőlnek, lényegesen kisebb lesz a termés, mint az elmúlt években, ráadásul a tavaszi vetések már nem sikerültek olyan jól, azokat gyakorlatilag porba vetették, a kelés is ritkás lett – hangsúlyozta az elnök. Várhatóan ország-, sőt Európa-szerte is gyengébb lesz a termés, mint tavaly, de a kínai, amerikai, ukrán és orosz dömping letörheti az árakat.

A csaknem négyszáz hektáron gazdálkodó ikervári Takács Gyula úgy számítja, ha minden jól alakul, 10-14 nap múlva kezdődhet meg az őszi árpa aratása, majd következhet a repce, aztán pedig a búza.

A megyében egyébként hagyományosan a Kemenesháton kezdődik az aratás – a köves talaj és a klíma miatt –, ráadásul az aszály következtében akár egy-két héttel korábban a szokottnál. De ha jön most egy hosszabb esős időszak, minden csúszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!