Rengeteg most is a jogsértés

2020.07.21. 11:30

Az építőiparban dolgozók harmadát feketén foglalkoztatják

Az építőiparban kirívóan magas a feketefoglalkoztatottak aránya, az első negyedévben tízéves csúcs dőlt meg.

Budai Dávid

A jogsértések több mint 18 ezer embert érintettek

Fotó: shutterstock

Az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium Foglalkoztatásfelügyeleti Főosztálya közzétette a munkaügyi hatóság idei első negyedéves ellenőrzési tapasztalatait. Ezek szerint március 31-éig a hatóság 4123 munkáltatót ellenőrzött, és a foglalkoztatók 68 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek a munkavállalók 65 százalékát, több mint 18 ezer embert érintettek. 2019. első negyedévhez viszonyítva az ellenőrzések számában csökkenés, míg a szabálytalan munkáltatók arányában nagyobb növekedés figyelhető meg.

A jogsértések több mint 18 ezer embert érintettek
Fotó: shutterstock

A koronavírus-járvány miatt a helyszíni ellenőrzések száma csökkent, miközben nőtt a közérdekű bejelentések kivizsgálása, melyek jellemzően több szabálytalanság megállapítását eredményezik. Ennek következtében az első negyedéves statisztikai adatok torzító hatást kelthetnek.

A jelentés kiemeli, hogy az ellenőrzési tapasztalatok szerint továbbra is meghatározó a feketefoglalkoztatás, amely a vizsgálatokkal érintett munkavállalók 13,49 százalékát érintette (2465 fő). A feketefoglalkoztatással érintett munkavállalók aránya a vizsgált időszakot figyelembe véve 2011-től kezdve 2020. első negyedévben volt a legmagasabb, aránya csak a mezőgazdaságban és a gépiparban csökkent, az összes többi ágazatban nőtt. Az építőiparban továbbra is megfigyelhetők az utóbbi évek feketefoglalkoztatással kapcsolatos nagy számai, így az ágazat továbbra is a legfertőzöttebb ebben a vonatkozásában.

A március 31-éig mért feketefoglalkoztatás aránya azért is különösen aggasztó, mert az építőiparban végrehajtott ellenőrzések száma a koronavírus-járvány miatt nem csökkent számottevően, így a kép ebben az ágazatban a valós állapotot tükrözi, vagyis az építőipar területén az első negyedévben végzett ellenőrzések alapján a munkavállalók harmada feketén dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!