Százezer az átlagos bérleti díj

2020.07.21. 17:30

Szombathelyen van olyan lakás, amelyért 170 ezer forintot is elkérnek

A fővárosban tíz százalékkal csökkentek a bérleti díjak a járvány miatt, de a vidéki egyetemvárosok többségében maradtak az árak.

Budai Dávid

Fotó: Varga Anett

A kiadó lakások tulajdonosai már készülnek a főszezonra, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése július 23-án esedékes. Az ingatlan.com elemzése szerint június végén a kiadó budapesti lakások átlagos bérleti díja 150 ezer forint volt, ami 10 százalékkal marad el a februári szinttől. A fővárosi albérletpiacon tapasztalható áresés nagy mértékben a járvány következtében lenullázódott rövid távú lakáskiadási aktivitásnak köszönhető. Az elmúlt négy hónapban Budapesten negyedével bővült a kiadó lakóingatlanok kínálata.

A vidéki egyetemvárosokban a rövid távú lakáskiadás az utóbbi években nem volt annyira elterjedt, így ott nem okozott hasonló visszaesést a turizmus hanyatlása. Debrecenben 5 százalékkal 105 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj, Győrben 8 százalékkal 110 ezer forintra csökkent. Miskolcon a 85 ezer forintos átlag lényegében stagnálás.

Szombathelyen sincs változás: februárban és júniusban is 100 ezer forint volt egy lakás átlagos bérleti díja. De találtunk a belvároshoz közel olyan – 140 négyzetméteres – lakást, amelyért havi 170 ezer forintot kérnek. Van olyan kiadó lakás is, amely nincs közel a belvároshoz, mindössze 56 négyzetméteres, mégis 165 ezret kérnek érte havonta: mert új építésű. Mindemellett 20-40 ezer forintért van lehetőség szobát bérelni, a lakótelepeken jellemzően 85 ezer forintért mennek a kiadó lakások.

A hirdetésekből az is kiderül, hogy akik kérnek kauciót, jellemzően kéthavi bérleti díjat szeretnének kapni induláskor, és sokan szeretnék, ha legalább egy évig maradna a bérlő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!