jégkár

2020.09.01. 07:00

Rájár a rúd a vasi szőlősgazdákra

A szőlő 15–20 százaléka odalett a hétvégi húszperces viharban a kőszegi hegyen, két hete Vaskeresztesen pedig a szőlő 50–90 százaléka semmisült meg.

Budai Dávid

Láng József szőlőjében most a legfontosabb a permetezés: a jégkár mérséklésére

Fotó: Unger Tamás

A szombat délután lecsapó vihar jelentős károkat okozott a kőszegi hegyen. Láng József, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke elmondta, mikor közeledett a vihar, még nem gondolták, hogy baj lesz. A Rohonc felől érkező felhők színéből, alakjából arra lehetett következtetni, csak eső esik majd, sőt egy pillanatig azt is lehetett hinni, hogy a viharfelhő elkerüli a hegyet, ám egyszer csak irányt váltott és lecsapott egymás után kétszer is.

Az igazi károkat a második roham okozta, ekkor már ugyan ritkábban esett a jég, de nagyobb szemű volt. Az első felmérések alapján azt lehet mondani, hogy a húsz percig tartó jégverés a termés mintegy 15–20 százalékát károsította.

Láng József szőlőjében most a legfontosabb a permetezés: a jégkár mérséklésére
Fotó: Unger Tamás

A lombbal fedett fürtök megmenekültek, de ahol nem volt levéltakarás, ott volt ahol teljesen leverte a jég a fürtöket, máshol pedig fürtönként négy-öt bogyót meghasított. Ez utóbbi azért baj, mert a felsértett szőlőszemek berothadhatnak, márpedig ha ez megtörténik, akkor tönkremehet az egész fürt. Most a legfontosabb ennek a megakadályozása, ezért speciális, rothadás elleni szerrel permetezik a szőlőket. Tetézi a bajt a foltos szárnyú muslica megjelenése, amely előszeretettel támadja meg a sérült bogyókat, aminek következtében az elkezd ecetesedni.

Láng József szerint kulcskérdés, hogy milyen lesz az elkövetkező hetek időjárása, amennyiben csapadékos, nagy baj is lehet, de ha száraz idő jön, megúszhatják ennyivel. Korai fajták esetében, mint amilyen a Cserszegi fűszeres, vagy a Zenit, nagyjából két hét múlva lesz szüret, a kék szőlők betakarítása szeptember végén, október elején kezdődhet, nem vagyunk tehát korábban, mint egy átlagos évben – fogalmazott.

Vaskeresztest két hete tarolta le a jég, azóta a legtöbb helyen felmérték a károkat. A Mittl család tízhektáros szőlőjében a termés fele mindenhol elveszett, de van ahol 90 százalékos a kár, attól függően, hogy a jégverés hol volt erősebb – tudtuk meg Mittlné Ódor Anitától. A hétvégi vihar elkerülte őket, ha kaptak volna belőle, valószínűleg már egyáltalán nem kellene szüretelniük.

Az augusztus 17-ei vihar után megtettek mindent a termés megmentéséért, így ők is permeteztek és szerencsére azóta a sérült szemek beszáradtak, nem indult rothadásnak a maradék szőlőjük. Szüretig még legalább egy hónap van vissza náluk is, addig pedig – ahogyan az elmúlt hetek történései is mutatják – még bármi történhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!