Rendelettervezet

2020.12.12. 07:00

Megszorítások már a jövő év elejétől Szombathelyen

Szombathely Előterjesztette az átmeneti gazdálkodásra vonatkozó önkormányzati rendelettervezetet Nemény András. Amennyiben a városvezető azt így hagyja jóvá, a gazdasági társaságok húsz százalékkal kevesebb forrásból gazdálkodhatnak, de van olyan cég is, amely év elején nem számíthat támogatásra.

Tömböly Ágnes

20201207 Szombathely Vas Megyei Temetkezési Kft. illusztráció Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: VN-archív

Minden év decemberében a közgyűlés hagyja jóvá az önkormányzat átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét. Ebben határozzák meg azokat a keretösszegeket, amelyekből az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok az idő alatt gazdálkodhatnak, amíg elfogadják a város következő évi költségvetési rendeletét. A mostani javaslatból kiolvasható, az önkormányzat várható nehéz pénzügyi helyzete miatt a polgármester szükségesnek tartja az átmeneti időszakban is az egyes kiadások korlátozását. A javaslat a korábbi évekhez képest sokkal szigorúbb, miután a helyi adóbevételek nagysága nem jósolható meg – derült ki az előterjesztésből.

A 2020. évi önkormányzati támogatás tizenketted részének csak 80 százalékát kaphatja meg több gazdasági társaság az átmeneti időszakban – ez várhatóan február végéig szól. Így a Falco KC-t, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó NKft-t, a Szombathelyi Médiaközpont NKft-t, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola NKft-t, a Weöres Sándor Színházat és a Savaria Turizmus NKft-t nevesíti a rendelettervezet. Ugyancsak a 2020-ban kapott önkormányzati támogatás tizenketted részének 80 százalékával kalkulálhatnak a kommunális városüzemeltetési feladatoknál az érintett társaságok.

Nem szerepel a támogatottak között a Vas Megyei Temetkezési Kft. és a Haladás Sportkomplexumfejlesztő NKft. sem. Utóbbi feltehetően azért, mert a polgármester egyéni jogrendben, december 4-én határozott arról, hogy az önkormányzat kezdeményezi a társaságban az önkormányzati üzletrész átadását – a remények szerint 2021. január 1-jével – a Magyar Állam számára.

Korábban írtunk arról, hogy kisebb önkormányzati támogatásra számíthat 2021-ben a Vas Megyei Temetkezési Kft., emiatt pedig – a járványhelyzetre különös tekintettel – az ott dolgozók aggodalmuknak adtak hangot. Látszik az is, hogy az átmeneti időszakban szociális segélyezési feladatokra havonta 20 millió forintot, lakásbérleti díj támogatására pedig összesen 57 millió forintot különítenének el.

Kiemelt képünkön: Már biztos, hogy kevesebb forrást kap a temetkezési kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!