Szponzorált tartalom

2021.03.25. 14:45

Ingatlan illeték – mikor, mennyit kell fizetni?

Ingatlanvásárlás esetén az ingatlan illeték befizetése a legtöbb helyzetben kötelező jelleggel bír. Vannak azonban bizonyos esetek, amikor ez a költség csökkenthető – sőt, néha el is maradhat.

Businessman working doing finances and calculation cost of real estate investment while be signing to contract, Concept mortgage loan approval.

Hány százalékkal kell számolni?

Általánosságban a magánszemélyeknek kötelező befizetni a megszerzett ingatlan vételárának 4%-át illeték gyanánt. Abban az esetben viszont, ha a forgalmi érték több mit egymilliárd Forint, az ingatlan illeték díja 2%. Azoknak a cégeknek, amelyek fő profilja az ingatlan adás-vétel, szintén a vételár 2%-ának befizetésével kell számolniuk.

Ingatlan illeték cserepótlással

Természetesen vannak rendhagyó esetek, amikor a fentiekben ecsetelt százalékos arány relevanciáját veszti. Lássunk egy konkrét példát! Adott egy magánszemély, aki 3 éven belül eladta az ingatlanját, majd a befolyt összegből újat vásárolt. Az új ingatlan vételára alacsonyabb, mint a tulajdon eladásából befolyt összeg. Ebben az esetben illetékmentesen bonyolítható le az ügylet, viszont ez a lehetőség nem jár automatikusan, azt kérvényeznie kell a delikvenseknek. Ha viszont az új ingatlan drágább, viszont a hároméves időintervallum érvényben van, a különbözeti díj alapján kell meghatározni a befizetendő ingatlan illetéket.

Más szabályok érvényesek a 35 éven aluliakra

Ha még nem töltötte be a 35. életévét, és új lakást kíván vásárolni, amelynek vételdíja nem haladja meg a 15 millió Forintot, az ingatlan illeték a vételár 2%-át takarja a fentiekben említett 4% helyett. Sajnos ez a kedvezmény nem igényelhető, ha az adott ingatlan többe kerül 15 millió Forintnál, viszont a vásárló felek kérelmezhetik a 12 hónapra lebontott részletfizetést, ami szintén nagy segítséget jelenhet a leendő lakástulajdonsoknak.

Ingatlan illeték egyenesági rokonok között

Egyenesági rokonok között nem kell illetéket fizetni ingatlanvásárlás esetén. Itt természetesen az örökbefogadáson alapuló viszony sem képez kivételt.

Új lakás esetén sincs illeték

Amennyiben az adott ingatlan teljesen új, a vételára nem haladja meg a 15 millió Forintot, és közvetlenül a beruházótól vásárol, akkor nem kell illetékbefizetéssel számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!