Cégalapítás: csúcsra járatják

2021.03.02. 20:00

Vas megye cégfluktuációs indexe országosan az egyik legjobb

Főleg a kényszervállalkozásoknak és a katásoknak köszönhetően hétéves csúcson volt januárban a cégalapítási kedv, a végelszámolások esetében azonban minden idők rekordja dőlt meg.

VN

Kiemelkedően alacsony százalékos arányt mutat a cégfluktuáció Vas megyében

Fotó: Grafika: VN/Opten

2021-ben is folytatódni látszik az elmúlt évek erős cégalapítási trendje, bár a koronavírus-járvány még számos vállalkozásnak jelent igen komoly problémákat, és a gazdaság állapota vegyes képet mutat, a cégalapítások száma továbbra is magas Magyarországon – írja az Opten céginformációs szolgáltató friss elemzésében. Idén januárban 2694 cégalapítást tettek közzé, ami ugyan elmarad a decemberi rekordtól, de a 2020-as havi átlagot még így is meghaladja 12 százalékkal.

Az idei adatokhoz erősen hozzájárulnak a kényszervállalkozások és a kata-szigorítások miatti cégalapítások is. A kényszervállalkozási hatást a munkájukat vesztett alkalmazottak kényszerű cégalapításai generálják, míg a kata-szigorítások egyéni vállalkozókat terelnek át a társas vállalkozások világába. Míg a kényszervállalkozói hatás kevésbé egészséges a hazai cégbázis jövőjét nézve, addig az egyéni vállalkozók átterelődésének vannak pozitív hatásai is a teljes cégbázisra nézve, annak ellenére, hogy a folyamat kétségtelenül fájdalmas sokaknak.

Kiemelkedően alacsony százalékos arányt mutat a cégfluktuáció Vas megyében
Grafika: VN/Opten

Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy melyik hatásnak mekkora a szerepe. A gazdaság lassú stabilizálódásával vélhetően csökken a kényszervállalkozói hatás, a kata-szigorítások pedig egészen biztosan nem fognak véget vetni egyik napról a másikra az egyéni vállalkozók sokasodásának. Sőt, 2021 januárjában 9600 egyéni vállalkozás jött létre az országban, ami az elmúlt évek egyik legmagasabb havi értéke.

A magas cégalapítási számok mellett jól mutatja a gazdaság vegyes állapotát a rekord­magas januári végelszámolási érték. Egy hónap alatt 2049 új végelszámolási eljárást tettek közzé, ami minden idők legmagasabb havi végelszámolási értéke. A megszűnések száma a magas végelszámolási érték ellenére is alacsony maradt. A magas cégalapítási érték és az alacsony cégtörlési szint együttesen pedig a cégpopuláció növekedését eredményezik. Jelenleg mintegy 519 ezer társas vállalkozás működik az országban és számuk az elkövetkező hónapokban tovább fog növekedni.

Az Opten – Cégfluktuációs Index januári értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye produkálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!