Összeírás

2021.04.16. 07:00

A magyar agrárium aktuális helyzete

A Központi Statisztikai Hivatal tízévente mezőgazdasági összeírást tart azzal a céllal, hogy teljeskörűen felmérje a hazai gazdaságok szerkezetét, a mezőgazdaság aktuális helyzetét. A 2020-as agrár­cenzus előzetes eredményeit összefoglaló kiadvány a közelmúltban jelent meg.

Cseh-Egyed Bernadett

20200731 Jánosháza Takarmánybúza aratás Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A hazai gazdaságok száma a legutóbbi, 2010-es felmérés óta 351 ezerről 234 ezerre csökkent, ez az arány egyébként megfelel az Európai Unió­ban is megfigyelhető tendenciának. Érdekesség, hogy elsősorban az állattartással foglalkozó gazdaságok száma fogyott. A kiadványból kiderül az is, hogy a több mint 4,8 millió hektár mezőgazdasági földterület túlnyomó része (82%) szántóterület, 15 százaléka gyep, 2 százaléka gyümölcsös, a szőlőterületek aránya pedig 1 százalék. A fiatalabb gazdálkodók a gyümölcstermesztéshez használnak nagyobb arányban területet, a szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdálkodók pedig inkább az idősebbek közül kerülnek ki. A hazai gyümölcsösök csaknem harmadán (31%) termesztenek almát, 17 százalékán meggyet, a tizedén diót, ennél kisebb arányban pedig szilvát (9%), kajszibarackot (8%), bodzát (6%) és őszibarackot (5%). 2010-hez képest a sertés-, a juh-, a tyúk, a lúd- és a kacsaállomány is csökkent az országban, egyedül a szarvasmarha-állomány növekedett több mint 30 százalékkal az ágazaton belül.

A kiadvány szerint a 234 ezer hazai gazdaság mintegy 10 százalékát irányítja a fiatalabb generáció, ugyanakkor folyamatosan nő a szakmai végzettséget szerzők száma.

Kiemelt képünkön: A mezőgazdasági földterület túlnyomó része szántó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!